Οι ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν τελικά την Τετάρτη (13 Μαρτίου) τον κανονισμό ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), ένας νόμος που είχε κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Υπέρ της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη ψήφισαν 523 Ευρωβουλευτές, ενώ 46 ψήφισαν κατά και 49 απείχαν. Μετά την τελική ψηφοφορία

η εν λόγω πράξη εισάγεται και επίσημα στην πορεία εφαρμογής της, μια διαδικασία που θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκη. Στο πλαίσιο αυτό, ένα Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης που θα είναι αρμόδιο για τη διαδικασία εφαρμογής της υπό την αιγίδα της Επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει τις προσλήψεις ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες του σύντομα.

Ο νόμος ορίζει μια κλιμακωτή προσέγγιση για τη ρύθμιση με βάση το πόσο επικίνδυνες θεωρούνται οι εφαρμογές της τεχνολογίας και θέτει διαφορετικές προθεσμίες για την εφαρμογή των διαφόρων απαιτήσεων.

Ορισμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η κοινωνική βαθμολόγηση βάσει αλγορίθμων, θα απαγορευτούν μέχρι το τέλος του 2024. Άλλες χρήσεις, όπως οι κρίσιμες υποδομές, θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες. Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, η πλήρης εφαρμογή θα έρθει το 2026.

Οι εταιρείες τεχνολογίας φέρονται να άσκησαν έντονη πίεση για τον εν λόγω νόμο.  Μια από αυτές ήταν και η γαλλική νεοφυής εταιρεία Mistral, η οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε διασυνδέσεις με τη Microsoft. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης, όπως το ChatGPT, αποτέλεσαν επίσης ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, με τις εταιρείες και ορισμένες κυβερνήσεις να πιέζουν για μια κλιμακωτή προσέγγιση αντί για οριζόντια ρύθμιση.

Χρειάστηκαν πολλοί συμβιβασμοί, όπως επισημάνθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο στη συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία. «Ρυθμίζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο – αλλά όσο χρειάζεται!» δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά.

Η χρήση βιομετρικής ταυτοποίησης σε πραγματικό χρόνο αποτέλεσε επίσης βασικό μέρος των διαπραγματεύσεων. «Αν θυμάστε την αρχική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό των βιομετρικών καμερών, ήταν η πλήρης απαγόρευση. Όμως βρισκόμαστε σε μια νομοθετική διαδικασία όπου πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μπράντο Μπενιφέι, Ιταλός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ενήργησε ως συνεισηγητής επί του φακέλου, σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Μαρτίου.

euractiv.gr