Η πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2025, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα της αμερικανικής οικονομίας. Υπάρχουν όμως ορισμένα αξιοσημείωτα στοιχεία που περιγράφονται λεπτομερώς στον προϋπολογισμό και περιστρέφονται γύρω από νέους φόρους και κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε σχέδια για την επιβολή ενός ειδικού φόρου κατανάλωσης στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

"Κάθε επιχείρηση που χρησιμοποιεί υπολογιστικούς πόρους, είτε ανήκουν στην επιχείρηση είτε μισθώνονται από άλλους, για την εξόρυξη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα υπόκειται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ίσο με το 30% του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων".

Εάν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης περάσει, θα απαιτούσε από τους miners (ανθρακωρύχοι) να αναφέρουν πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουν και στη συνέχεια να φορολογούνται για την ηλεκτρική αυτή ενέργεια. Αυτός ο φόρος θα είναι επιπλέον του φόρου κέρδους από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που πληρώνουν οι «ανθρακωρύχοι» όταν πωλούν τα token τους (κουπόνια). Ο φόρος θα επεκταθεί σε τρία χρόνια, με το πρώτο έτος να φορολογείται με 10%, το δεύτερο έτος με 20% και την πλήρη ολοκλήρωση του φόρου με 30% το τρίτο έτος.

"Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που οφείλεται στην ανάπτυξη της εξόρυξης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη, καθώς και να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας για όσους μοιράζονται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τους φορείς εξόρυξης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων", σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. "Η εξόρυξη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα και κινδύνους για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις κοινότητες, καθώς η εξορυκτική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά μεταβλητή και εξαιρετικά κινητή".

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει ότι ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει 302 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο πλήρες έτος και 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ένας νέος προτεινόμενος ρόλος για το wash trading (ξέπλυμα), μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς που συνήθως περιλαμβάνει την αγορά και πώληση μεγάλων ποσοτήτων ενός περιουσιακού στοιχείου σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως για σκοπούς συγκομιδής φορολογικών ζημιών.

"Ο προϋπολογισμός εξαλείφει αυτή τη φορολογική επιδότηση για τα κρυπτονομίσματα εκσυγχρονίζοντας τους κανόνες του φορολογικού κώδικα κατά της κατάχρησης ώστε να εφαρμόζονται στα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία όπως ακριβώς εφαρμόζονται στις μετοχές και σε άλλους τίτλους", δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η πρόταση θα λειτουργούσε έτσι ώστε τα φορολογικά οφέλη των συναλλαγών "wash trading" να πραγματοποιούνται μόνο εάν το περιουσιακό στοιχείο πωλείται και δεν αγοράζεται ξανά εντός 30 ημερών. Αυτό θα έδινε κίνητρο σε ορισμένους να μην συμμετέχουν σε wash trading και θα αύξανε τα φορολογικά έσοδα για όσους εξακολουθούν να κάνουν wash trading.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προβλέπει ότι ο νέος κανόνας θα αποφέρει έσοδα ύψους σχεδόν 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη δεκαετία.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα θέματα και συχνά χρειάζεται πολλές αναθεωρήσεις πριν από την ψήφισή του. Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι από τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα να αφαιρεθούν από την πρόταση προϋπολογισμού του Μπάιντεν.

N. Παλ.