Η συνέχιση της καλοκαιρίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και μετά τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να δώσει νέα «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπαρασύροντας καθοδικά τις τιμές της ενέργειας

Από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου θα έχουν ήπια καιρικά φαινόμενα τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα, ωστόσο, η τάση αυτή θα ανατραπεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Συνολικά, οι θερμοκρασίες τον μήνα θα είναι σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα, ειδικά στις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης», δήλωσε ο Πολ Παστελόκ, μετεωρολόγος της AccuWeather, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για θέρμανση, αποκλιμακώνοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. «Αυτό βοήθησε να αμβλυνθούν οι μετασεισμοί της ενεργειακής κρίσης, παρόλο που η βιομηχανική ζήτηση παραμένει σιωπηλή» πρόσθεσε.

Πάντως, αν και τα νέα είναι καλά για τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, είναι ένα ακόμη σήμα κινδύνου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία και το 2024 θα ξεπεράσει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου έτους.

Στις 15 Φεβρουαρίου, η μέση θερμοκρασία στη βορειοδυτική Ευρώπη αναρριχήθηκε σε διψήφια ποσοστά, ενώ η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων αναμένεται να επηρεάσει από τον Απρίλιο τις σκανδιναβικές χώρες και τη βόρεια Γερμανία. Αργότερα, το κύμα ψύχους θα μετακινηθεί και νοτιότερα, πυροδοτώντας νέο ράλι στις ενεργειακές τιμές.

(από insider.gr)