Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο, στην πιο ρητή απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων από τότε που διέταξε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, όπως σημειώνουν οι FT.  Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στην πολιτική ελίτ της χώρας ότι οι ισχυρισμοί ότι η χώρα του σκοπεύει να επιτεθεί στην Ευρώπη είναι "ανοησίες".

Είπε όμως ότι οποιαδήποτε αύξηση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία "πραγματικά εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης με χρήση πυρηνικών όπλων, που σημαίνει την καταστροφή όλου του πολιτισμού".

Αναφερόμενος στην άρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αποκλείσει την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θυμάται "τη μοίρα εκείνων που κάποτε έστειλαν τα αποσπάσματά τους στη χώρα μας.

"Τώρα οι συνέπειες για τους πιθανούς επεμβαίνοντες θα είναι πολύ πιο τραγικές", πρόσθεσε. "Διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους".

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δυτικές προμήθειες προηγμένου οπλισμού και η προοπτική ανάπτυξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρηνικής σύγκρουσης. "Νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος παιχνιδιού. Είναι τυφλωμένοι από το δικό τους σύμπλεγμα ανωτερότητας", είπε.

Η ΕΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απειλή του Πούτιν με πυρηνικά όπλα ήταν "απολύτως απαράδεκτη και ακατάλληλη", καθώς ήταν αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και "προωθεί την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή".

Ενόψει της αναμενόμενης επανεκλογής του Ρώσου προέδρου, "εξαπατά το έθνος" και αναβιώνει "την καταστολή που θυμίζει σταλινική εποχή", απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει την ομιλία του Πούτιν ως οδικό χάρτη για τα επόμενα έξι χρόνια της διακυβέρνησής του ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία τον επόμενο μήνα. Μετά από 24 χρόνια στην εξουσία, δεν αντιμετωπίζει αξιόπιστους αμφισβητίες, έχοντας καταστείλει την περισσότερες αντιπολιτευτικές φωνές και θέτοντας εκτός νόμου τις διαφωνίες.

Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων υπέρ του Κρεμλίνου σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν δωρεάν προβολές της ομιλίας, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι στη Μόσχα και αποκάλυψε πόσο πολύ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατηγική αντιπαλότητα με τη Δύση έχουν απορροφήσει την προσοχή του Πούτιν.

"Χρειάζονται κάποιον εξαρτημένο, φθίνοντα, ετοιμοθάνατο χώρο όπου μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν", είπε ο Πούτιν για τη Δύση. "Θέλουν να κάνουν στη Ρωσία ό,τι έχουν κάνει σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας - να φέρουν διχόνοια στο σπίτι μας και να μας αποδυναμώσουν από μέσα".

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορά της με τις χώρες του ΝΑΤΟ για να "εξουδετερώσει τις απειλές" που δημιουργούνται από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Αν και ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών, οι οποίες έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται επίσης να αυξήσει την ικανότητά της να πλήξει δυτικές χώρες.

Καυχήθηκε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες για χρήση και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για τα νέα οπλικά συστήματα, τα οποία, όπως υποστήριξε, είναι ουσιαστικά αδύνατο να καταρριφθούν.

"Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος του οποίου οι κυρίαρχοι κύκλοι προβαίνουν σε ανοιχτά εχθρικές ενέργειες εναντίον μας", δήλωσε ο Πούτιν. "Σχεδιάζουν με κάθε σοβαρότητα να συζητήσουν μαζί μας τη στρατηγική σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα, όπως λένε οι ίδιοι, προσπαθούν να μας προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα στο πεδίο της μάχης".

Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικό όπλο στο διάστημα, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί "να μας παρασύρει σε μια κούρσα εξοπλισμών, επαναλαμβάνοντας το κόλπο που έπαιξαν με τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1980", όταν η ΕΣΣΔ υπερχρησιμοποίησε τον στρατό της, επισπεύδοντας την κατάρρευσή της το 1991.

Είπε ότι η Ρωσία θα εργαστεί για τη "δημιουργία των περιγραμμάτων για ισότιμη και αδιαίρετη ασφάλεια στην Ευρασία", προσθέτοντας ότι "χωρίς μια κυρίαρχη, ισχυρή Ρωσία, δεν είναι δυνατή καμία σταθερή παγκόσμια τάξη".

Ο William Alberque, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι οι εξαγγελίες του Πούτιν για πυρηνική απάντηση είχαν σχεδιαστεί για να τρομάξουν τη Δύση ώστε να περιορίσει την υποστήριξή της προς το Κίεβο σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου.

"Ελπίζει ότι με την κλιμάκωση των απειλών μπορεί να ενσταλάξει αυτοσυγκράτηση ή δισταγμό στους δυτικούς ηγέτες που λαμβάνουν αποφάσεις για το πώς θα υποστηρίξουν την Ουκρανία", δήλωσε ο Alberque.

Αλλά Ρώσοι αναλυτές είπαν ότι η συχνότητα με την οποία ο Πούτιν κατέφυγε στις πυρηνικές απειλές κινδυνεύει να τις καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικές.

Ο Andrei Kolesnikov, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace με έδρα τη Μόσχα, δήλωσε ότι παρά τη ρητορική του Πούτιν, το Κρεμλίνο είναι επιφυλακτικό απέναντι σε πυρηνικές συγκρούσεις.

"Δεν θέλουν και φοβούνται τον πυρηνικό πόλεμο", είπε, προσθέτοντας ότι ο "πυρηνικός εκβιασμός" έχει γίνει pro forma για τον Πούτιν.

Ο Kirill Rogov, επισκέπτης στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βιέννη, δήλωσε ότι η ομιλία του Πούτιν επικεντρώθηκε περισσότερο στους "κινδύνους και τις προκλήσεις που μπορεί να δημιουργήσει η Ρωσία στον πυρηνικό τομέα". Είπε ότι "αποσκοπούσε στη δημιουργία κινήτρων για την αμερικανική πλευρά να διαπραγματευτεί".

Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες επιτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία σήμαινε ότι ο Πούτιν ήταν λιγότερο πιθανό να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων από ό,τι νωρίτερα στον πόλεμο, όταν οι αποτυχίες σήμαιναν "υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς Πούτιν".