Το 2023 ήταν έτος ρεκόρ για τις αιολικές εγκαταστάσεις και ο στόχος της ΕΕ για την αιολική ενέργεια μέχρι το 2030 είναι εφικτός, σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της WindEurope.  Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της αδειοδότησης και στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Το περασμένο έτος σημειώθηκε επίσης μια "σημαντική πολιτική στροφή" με τη δέσμη μέτρων της ΕΕ για την αιολική ενέργεια

 

την οποία στη συνέχεια ενέκριναν 26 κυβερνήσεις στον Ευρωπαϊκό Αιολικό Χάρτη. Η μεγαλύτερη απειλή για την επιταχυνόμενη επέκταση της αιολικής ενέργειας είναι τώρα η έγκαιρη επέκταση των χερσαίων και υπεράκτιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, ανέφερε η WindEurope.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκατάσταθηκε ένα ποσό ρεκόρ 16,2GW νέας αιολικής ισχύος το 2023, με το 79% να αντιστοιχεί σε χερσαίες εγκαταστάσεις και περισσότερα από 1GW να προέρχονται από την ανατροφοδότηση παλαιών ανεμογεννητριών.

Η Γερμανία εγκατέστησε τη μεγαλύτερη νέα δυναμικότητα, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία.

Το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2023 ήταν 19%.

Ένα άλλο 8% προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 42% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Δανία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο αιολικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας με 56%.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι η ΕΕ θα εγκαθιστά κατά μέσο όρο 29GW ετησίως την περίοδο 2024-30, με αποτέλεσμα η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της ΕΕ να ανέλθει σε 393GW το 2030, σε σύγκριση με τα 425GW που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ευρώπης.

Την περίοδο 2024-30 τα δύο τρίτα των νέων εγκαταστάσεων θα συνεχίσουν να είναι χερσαίες αιολικές εγκαταστάσεις, ενώ οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις θα αυξηθούν προς το τέλος της δεκαετίας.

Το 2030 οι νέες υπεράκτιες εγκαταστάσεις θα είναι σχεδόν ίδιες με τις νέες χερσαίες εγκαταστάσεις.