Φειδωλή στο τι δημοσιοποιεί αναφορικά με την υλοποίηση του σχεδίου της στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών παραμένει η ΔΕΗ, συνεχίζοντας πάντως τη διαδικασία ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση, αφού διαψεύδει τα όσα έχουν γραφτεί περί συμφωνίας για την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Nova, σημειώνοντας ότι «δεν έχει εισέλθει σε καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία», αναφέρεται στο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει, χωρίς να αποκαλύπτει το πώς θα δραστηριοποιηθεί στη νέα γι’ αυτήν αγορά:

«Σε κάθε περίπτωση» σημειώνει η διοίκηση της ΔΕΗ, «το μέλλον των τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλής χωρητικότητας (Ultra-Fast Broadband). Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της».

Όπως εκτιμάται η όλη συζήτηση (και κατά βάση φημολογία) για το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για τη Nova εδράζεται και στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που θα παρέχει.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο των Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο και σε σχετική παρουσίαση η διοίκηση της εταιρείας ανάφερε πως στόχος είναι να γίνει κορυφαίος πάροχος χονδρικής υποδομών δικτύων οπτικών ινών (FTTH). Με άλλα λόγια θα φτάσει την ίνα μέχρι τα κτίρια και κάποιος τρίτος θα παρέχει στον τελικό καταναλωτή την υπηρεσία.

Πλεονέκτημα

Ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της θυγατρικής της, Fibergrid, προβάλλει την ανάπτυξη χαμηλού κόστους δικτύου που θα φτάνει μέχρι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μέσω της υφιστάμενης υποδομής της ΔΕΗ.

Βάσει της ίδιας παρουσίασης, μέχρι το 2030 εκτιμά ότι θα έχει 1 εκατ. συνδρομητές FTTH, έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 100 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο την περίοδο 2024-2026, όπως αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ, είναι ύψους 680 εκατ. ευρώ για την κάλυψη περίπου 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του δικτύου της ΔΕΗ σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, ενώ έχει προκηρύξει την κατασκευή της δεύτερης η οποία αφορά σε περίπου 500 χιλ. κτίρια, επένδυση, βάσει εκτίμησης, περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Περιοχές κάλυψης

Τα σημεία που θα καλύψει με το νέο κατασκευαστικό της πλάνο για την τοποθέτηση οπτικής ίνας στα εναέρια δίκτυα ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ (με ένα 15% του δικτύου της να είναι υπόγειο) είναι σε περιοχές της Αττικής (μεταξύ άλλων σε Πειραιά, Κορυδαλλό, Νίκαια, Ρέντη, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Ερυθραία, Εκάλη, Καλλιθέα), της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, του Ηρακλείου Κρήτης της Λάρισας, της Καλαμάτας κ.α.

Είναι ενδιαφέρον ότι στις περιοχές που θα αναπτύξει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο η ΔΕΗ θα συναντήσει ακόμα τουλάχιστον ένα, κάποιου εκ των τριών παρόχων, ΟΤΕ, Vodafone, Nova, γεγονός που σύμφωνα με την κυριαρχούσα άποψη θα ευνοήσει τον ανταγωνισμό και τη διείσδυση του FTTH.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")