Οι ηγέτες των επιχειρήσεων συμφωνούν ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα το 2024, με τις περιφερειακές διαφορές να δείχνουν το εύρος των προκλήσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης από ανανεώσιμες πηγές.
Η έρευνα Censuswide που ανατέθηκε από την BayWa r.e., ρώτησε πάνω από 2500 υπεύθυνους λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων σε όλη τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το κλίμα γύρω από τις αποφάσεις της COP28 διέφερε σε όλη την Ευρώπη.
Στη Γερμανία, το 22% πιστεύει ότι η διάσκεψη δεν θα έχει σημαντική επιρροή στην πράσινη μετάβαση, ενώ το 17% των ηγετών της Γαλλίας πιστεύει ότι θα επιβραδύνει τη μετάβαση στη χώρα τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εθνικές κυβερνήσεις (21%) έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την πράσινη μετάβαση, ενώ η πρόσθετη λογοδοσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό οι περιφερειακοί οργανισμοί (όπως η ΕΕ) (17%), καθώς και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες (16% αντίστοιχα).
Ωστόσο, στην Ισπανία, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αυτοαποκαλούνται ως οι πιο υπεύθυνοι για την πράσινη μετάβαση (21%), ενώ οι ηγέτες των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνουν ότι οι περιφερειακοί οργανισμοί είναι πιο υπεύθυνοι (20%) – παρότι δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ.
«Είμαστε ήδη πάνω από το ένα τρίτο της διαδρομής στη δεκαετία που έχει σημασία.
«Αυτή η έρευνα μας δείχνει το εύρος της πρόκλησης που βρίσκεται ακόμη μπροστά μας για την επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές στον χρόνο», δήλωσε ο Matthias Taft, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμβάλουν στη μετάβαση από τις ΑΠΕ με το 80% να έχει ήδη μια στρατηγική για την πράσινη ενέργεια, αλλά σχεδόν οι μισές (48%) των επιχειρήσεων μόλις τώρα ξεκινούν.
Παρά την πρόοδο αυτή, εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά από εμπόδια για τις επιχειρήσεις να επιτύχουν τους στόχους τους για την πράσινη ενέργεια.
Το ένα τέταρτο (το 26%) των ευρωπαίων επιχειρηματιών δηλώνει ότι η διαθεσιμότητα πράσινης προμήθειας ενέργειας και υποδομών είναι το κορυφαίο εμπόδιο και αναφέρουν γραφειοκρατικά εμπόδια και παράγοντες κόστους ως τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πρόκληση.
Στη Γαλλία, η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί κορυφαίο εμπόδιο (27%), στην Ισπανία είναι η έλλειψη δέσμευσης διοίκησης/προσωπικού (27%), ενώ η έλλειψη δέσμευσης των καταναλωτών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη Γερμανία (28%).