Στην Ευρώπη, το 28% των ηλεκτρικών πωλήσεων ανήκε στην D κατηγορία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των νέων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης ήταν μόλις 13%, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος για τα στοιχεία πωλήσεων του 2023. Η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 39% (+18.000 ευρώ) από το 2015, ενώ στην Κίνα έχει μειωθεί κατά 53%. Αυτό οφείλεται στη δυσανάλογη εστίαση των Ευρωπαίων κατασκευαστών στα μεγάλα αυτοκίνητα και τα SUV, τα οποία έχουν υψηλότερη τιμή.
Όλα αυτά όταν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να βρουν τρόπους να ανακόψουν την επέλαση των κινεζικών μοντέλων στην Ευρώπη, αλλά και της προσπάθειάς τους να βγάλουν στην παραγωγή φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατά βάση θα ανήκουν στις μικρές κατηγορίες.
Από τα μοντέλα κάτω των 25.000 ευρώ που έχουν προγραμματίσει να βγάλουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην αγορά, μόνο τα 42.000 οχήματα είναι πιθανό να παραχθούν για την ευρωπαϊκή αγορά φέτος, σύμφωνα με την ανάλυση της GlobalData. Ωστόσο, παρά την έλλειψη προσιτών μοντέλων, το μερίδιο αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 2,5%. Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς θα μπορούσε ήδη να είναι 22% εάν οι εταιρείες μίσθωσης και ενοικιάσεων έδειχναν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την ηλεκτροκίνηση. Την ίδια στιγμή το τμήμα εταιρικών αυτοκινήτων, το οποίο αντιπροσωπεύει τις περισσότερες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, ήταν πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση πριν λίγα χρόνια.
Η φορολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, παρά τα όποια άλλα κίνητρα δίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Οι υποδομές είναι ένα άλλο κομμάτι που παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και οι επικείμενες αυτονομίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνουν. Τον πρώτο λόγο στην Ευρώπη για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης έχουν οι εταιρείες μίσθωσης, όπου πολύ σύντομα (μέχρι το 2030) όλοι οι στόλοι αναμένεται να είναι 100% ηλεκτρικοί. ΑΠΕ ΜΠΕ