ΓΓ OPEC στο Reuters: Η Απόφαση της Σ. Αραβίας να Αναβάλει την Επέκταση της Παραγωγικής Ικανότητας Δε Σημαίνει Μείωση στη Ζήτηση Αργού

ΓΓ OPEC στο Reuters: Η Απόφαση της Σ. Αραβίας να Αναβάλει την Επέκταση της Παραγωγικής Ικανότητας Δε Σημαίνει Μείωση στη Ζήτηση Αργού
energia.gr
Τρι, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 14:02

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει τα σχέδια για επέκτασης της πετρελαϊκής παραγωγικής της ικανότητας δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως εκτίμηση ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο μειώνεται, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο Γενικός Γραμματέας του OPEC

«Πρώτα από όλα θέλω να είμαι σαφής ότι δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας... αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευθεί ως άποψη ότι η ζήτηση μειώνεται», δήλωσε ο Χάιθαμ Αλ Γκάις μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο στο Ντουμπάι στο περιθώριο του World Governments Summit.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στις 30 Ιανουαρίου έδωσε εντολή στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, Aramco, να μειώσει τον στόχο της για μέγιστη παρατεταμένη παραγωγική ικανότητα στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), 1 εκατομμύριο bpd κάτω από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020 και πρόκειται να επιτευχθεί το 2027. Πηγές είπαν στο Reuters ότι η αιφνιδιαστική ανατροπή, εκ μέρους της κυβέρνησης του βασιλείου, του σχεδίου επέκτασης της παραγωγής πετρελαίου προετοιμαζόταν εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες και βασίστηκε στην εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας δεν μετατρεπόταν σε χρήμα.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και de facto ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC), ο οποίος αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ετήσια έκθεσή του για την προοπτική της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ου που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, το World Oil Outlook ανέφερε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2045, περίπου 6 εκατομμύρια bpd υψηλότερα από την έκθεση του προηγούμενου έτους, με την αύξηση να προέρχεται κυρίως από την Κίνα, την Ινδία, άλλα ασιατικά κράτη, καθώς και την Αφρική και την Μέση Ανατολή. «Εμμένουμε σε ό,τι δημοσιεύτηκε στην τελευταία μας έκθεση, πιστεύουμε ακράδαντα ότι [η ζήτηση] είναι ισχυρή», δήλωσε ο Al Ghais.

Ο OPEC πρόκειται να δημοσιεύσει την έκδοση του 2024 σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου αργότερα εφέτος και ο Al Ghais είπε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε και να δούμε» μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να δημοσιευθεί, εάν θα διαφέρουν οι αριθμοί.

«Αλλά πιστεύουμε τώρα ότι οι αριθμοί μας είναι έγκυροι και πολύ σταθεροί», είπε.

«Αν μη τι άλλο, η αλλαγή των αφηγημάτων που βλέπουμε τώρα... πολλές χώρες στον κόσμο γυρίζουν πίσω και επιβραδύνουν και επανεξετάζουν τους καθαρούς μηδενικούς [net zero] στόχους τους... αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο».

Η αποχώρηση της Αγκόλας από τον OPEC

Ο Αλ Γκάις είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την έξοδο της Αγκόλας από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, η οποία έχει ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος αποχωρεί από τον Οργανισμό για δικούς του λόγους», όπως σημείωσε.

«Είχαμε μέλη που έφυγαν και μέλη που εντάχθηκαν και είχαμε κάποια που φεύγουν και επανέρχονται, οπότε δεν ανησυχώ πολύ γι' αυτό».

Η Αγκόλα ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου ότι πρόκειται να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, μια απόφαση που οδήγησε σε πτώση των τιμών του πετρελαίου εκείνη την περίοδο και που ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν ότι έθεσε εν αμφιβόλω την ενότητα τόσο του OPEC όσο και της ευρύτερης συμμαχίας του OPEC+.

Σύμφωνα με τον Al Ghais, η χώρα είναι ευπρόσδεκτη να επανενταχθεί εάν το επιθυμεί στο μέλλον.

Η φύση των περικοπών παραγωγής που εφαρμόζει ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τον OPEC και τους συμμάχους του, ανάμεσα στους οποίους και η Ρωσία, είναι εθελοντική, γεγονός που αντανακλά την ευελιξία του καρτέλ, δήλωσε ο Al Ghais στο Reuters.

«Προς το παρόν είναι ίσως ο πιο κατάλληλος τρόπος», λέει ο ΓΓ του OPEC. «Μια εθελοντική περικοπή είναι η κυρίαρχη απόφαση μιας χώρας να προσαρμόσει την παραγωγή της. Δείχνει την εγγενή ευελιξία στην προσέγγισή μας καθώς και ότι διαθέτουμε πολλά μέσα και τρόπους ώστε να φροντίσουμε για τη σταθερότητα της αγοράς».