Σχέδιο Μπάιντεν $5 δισ., για να Εκπαιδεύσει Αρκετούς Εργαζόμενους για τις Εταιρείες Τσιπ

Σχέδιο Μπάιντεν $5 δισ., για να Εκπαιδεύσει Αρκετούς Εργαζόμενους για τις Εταιρείες Τσιπ
energia.gr
Δευ, 12 Φεβρουαρίου 2024 - 10:51

Οι κατασκευαστές microchips αγωνίζονται να εκπαιδεύσουν αρκετούς Αμερικανούς για τις θέσεις που απαιτούνται για να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή την πιο πρόσφατη προσπάθειά της να συμβάλει στην ανακούφιση του προβλήματος. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να επενδύσουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια 

σε μια κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων τσιπ υπολογιστών. Βασικό μέρος της αποστολής αυτού του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογίας Ημιαγωγών (NSTC) θα είναι η δημιουργία ενός "Κέντρου Αριστείας Εργατικού Δυναμικού" που θα χρηματοδοτείται με εκατοντάδες εκατομμύρια από αυτά τα δολάρια. Το κέντρο σχεδιάζει να εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ για να προσπαθήσει να ενθαρρύνει την εκπαίδευση περισσότερων μηχανικών ημιαγωγών.

"Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω πόσο σημαντικό είναι αυτό", δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο για τις προσπάθειες του εργατικού δυναμικού σε μια κλήση με δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα. "Κάθε εταιρεία ημιαγωγών με την οποία μιλάμε λέει ότι η επιτυχία της θα στηριχθεί στο να έχει αρκετούς άρτια καταρτισμένους, εξειδικευμένους ανθρώπους που θα εργαστούν στη βιομηχανία", πρόσθεσε.

Μένει να δούμε αν η νέα προσπάθεια θα είναι αρκετή για να κατευνάσει τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας που έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια να έρθει περισσότερη παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ, για να μην αναφέρουμε τις προσπάθειες επανεκλογής του προέδρου Μπάιντεν.

Μέχρι την ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάρτιση των εργαζομένων ανήκε στις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις καθώς και στις ίδιες τις εταιρείες. Αλλά οι παρατηρητές προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι αυτές οι προσπάθειες δεν θα είναι αρκετές, με πιο δραματικές λύσεις πολιτικής να καθίστανται μάλλον αναπόφευκτες.

Και με τις προσπάθειες για την ανακούφιση του προβλήματος μέσω της μετανάστευσης να αποκλείονται πιθανότατα από το πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον, η προσοχή στράφηκε στην κατάρτιση νέων εργαζομένων.

Η Αριζόνα πρόκειται να αποτελέσει φυτώριο του αναπτυσσόμενου αμερικανικού τομέα τσιπ, αλλά έχει ήδη δει εργασιακά ζητήματα να επηρεάζουν τα σχέδια αυτά. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) εργάζεται σε ένα εμβληματικό εργοστάσιο κατασκευής στο βόρειο Φοίνιξ, αλλά πρόσφατα ανακοίνωσε την καθυστέρηση της πλήρους έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου από το 2024 στο 2025. Ως λόγο της καθυστέρησης επικαλέστηκε την έλλειψη εργαζομένων.

Η Intel (INTC) φέρεται επίσης να επιβραδύνει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του εργοστασίου της αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Οχάιο, αλλά η καθυστέρηση αυτή έχει προκληθεί κυρίως από την επιβράδυνση της αγοράς τσιπ, καθώς και από ζητήματα με την εξέλιξη των κρατικών επιχορηγήσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ανάγκη για "κλιμάκωση''

Το σχέδιο του Λευκού Οίκου για το εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε από τη διοίκηση, είναι να ξεκινήσουν νέα προγράμματα αλλά και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες τοπικές προσπάθειες για την "αναβάθμιση των αποδεδειγμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης".

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης πρόσθεσε αυτή την εβδομάδα ότι οι προσπάθειες για το εργατικό δυναμικό θα επικεντρωθούν τόσο στην υποστήριξη της παραγωγικής ικανότητας όσο και στις αναδυόμενες προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης.

Ο γενικός στόχος της προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να αντιστραφεί η καθοδική πορεία της βιομηχανίας στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Το μερίδιο της αμερικανικής κατασκευής ημιαγωγών στην παγκόσμια αγορά έχει μειωθεί από σχεδόν 40% το 1990 σε λιγότερο από 10% σήμερα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη με τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς στον κόσμο, το 100% των οποίων κατασκευάζεται σήμερα στο εξωτερικό. Τα εργοστάσια που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ έχουν σχεδιαστεί για να το αλλάξουν αυτό, αλλά τα προβλήματα του εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

"Απλώς έχει γίνει ένα τεράστιο ζήτημα, ... και δεν είναι σαφές από πού προέρχονται αυτοί οι εργαζόμενοι", σημείωσε ο Greg Wright, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Merced, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

"Αν δεν μπορούμε καν να ξεκαθαρίσουμε το θέμα του εργατικού δυναμικού, δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο CHIPS and Science Act στις 9 Αυγούστου 2022 και αποτέλεσε αντικείμενο έντονων πιέσεων κατά τους 17 μήνες που μεσολάβησαν από τότε. Γίγαντες ημιαγωγών όπως η Intel, η Micron (MU), η IBM (IBM) και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company διεκδικούν ένα κομμάτι των χρημάτων.

Συνολικά, το νομοσχέδιο προβλέπει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια για επιχορηγήσεις στον τομέα των ημιαγωγών. Αυτά κατανέμονται σε 39 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για τους κατασκευαστές και 11 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την έρευνα και τον σχεδιασμό τσιπ.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής επικεντρώθηκε σε αυτό το τελευταίο κονδύλι χρημάτων, με το NSTC να περιγράφεται ως το επίκεντρο των προσπαθειών Ε&Α της κυβέρνησης.

Μένουν ακόμη οι πολυαναμενόμενες άμεσες επιχορηγήσεις προς τις εταιρείες. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών δεν έχει ακόμη κατανεμηθεί, αλλά οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπόσχονται περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων δύο μηνών.