Δεν είναι μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι που δυσχεραίνουν το έργον της κυβερνήσεως αλλά και μέλη της που ματαιώνουν τα μέτρα της στην πράξη, όπως την παρασχεθείσα έκπτωση 10% από του φόρου των ακινήτων στους ασφαλιζομένους κινδύνους της οικοδομής. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για να τύχει ο ασφαλισμένος της εκπτώσεως πρέπει να έχει ασφαλίσει το ακίνητο του

για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Διαφορετικά χάνει την έκπτωση 10% από τον δημευτικό ΕΝΦΙΑ, που καθιέρωσε η κυβέρνηση.

Η έκπτωση αυτή δεν παρεσχέθη από τον πρωθυπουργό ως χάρισμα προς τους ιδιοκτήτες αλλά ως προστασία της ακινήτου περιουσίας που μεταφέρεται από το κράτος στις ασφαλιστικές εταιρίες, με ευθύνη κι επιβάρυνση των ιδιοκτητών, ώστε να μην βαρύνεται εκάστοτε το κοινωνικό σύνολο με την αποκατάσταση των ζημιών από τις τρεις αιτίες καταστροφής ακινήτων που συντρέχουν συχνά στην χώρα μας.

Όλα  όμως τ’ ακίνητα  δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο καταστροφής. Άλλα είναι εκτεθειμένα στον σεισμό, με τον επισφαλή ηπειρωτικό φλοιό της χώρας μας που ταράσσεται συχνά από την τεκτονική μετακίνηση. Πολλά είναι κτισμένα μέσα σε πευκόφυτα δάση, έρμαια στους εμπρησμούς και ορισμένα είναι εκτεθειμένα, όπως στην Θεσσαλία, στις πλημμύρες από φράγματα και αναχώματα που κατασκεύασαν οι αγρότες για το πότισμα των χωραφιών τους, χωρίς να προνοήσουν για τις έντονες βροχές.

Προφανώς, ο ασφαλιζόμενος κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος αλλά μόνον οι αυτόχθονες ιδιοκτήτες είναι σε θέση να τον γνωρίζουν και ασφαλίζουν. Λ.χ. η Ύδρα υποφέρει από σεισμούς και πυρκαγιές αλλά όχι από πλημμύρες, λόγω του υψομετρικού ανάγλυφου της. Αντίθετα, ο νομός Έβρου είναι εκτεθειμένος στη παροχές αφθόνου ποταμίσιου νερού του Έβρου από την Βουλγαρία και στους πυρπολητές της ΜΙΤ επί Χακάν Φιντάν.

Κατά συνέπειαν, ο όρος της αναγκαίας συρροής και των τριών κινδύνων για να τύχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της εκπτώσεως δεν είναι ο ίδιος και μόνον η ταξική μοχθηρία των δημοσίων υπαλλήλων κατά των ιδιοκτητών , να ματαιώσουν το κίνητρο ασφαλίσεως των ακινήτων δικαιολογεί τον γραφειοκρατικό κυκεώνα που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ.

Βέβαια, οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν εκ των υστέρων, να καλύψουν και τους τρείς κινδύνους - γιατί όχι και τον τέταρτο: της τρομοκρατικής επιθέσεως  τώρα που αναθάρρησαν οι τραμπούκοι. Αλλά το πρόβλημα είναι το ασφάλιστρο. Με την συρροή των κινδύνων, οι ασφαλιστικές εταιρίες το αύξησαν κι έτσι ο ιδιοκτήτης χάνει το κίνητρο της εκπτώσεως 10%.

Καλύτερα θα ήταν η ασφάλιση - όπως και των ΙΧ αυτοκινήτων - να εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος κι όχι από τον ΕΝΦΙΑ γιατί όλοι έχουν πλέον ΙΧ, ενώ ακίνητα μόνον η μειοψηφία. Ετσι κι οι γραφειοκράτες του ΥΠΟΙΚ δεν θα ήσαν τόσο εχθρικοί προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι φορομπήχτες εν τούτοις δεν μπορούν να χωνέψουν πώς ο  Κυρ. Μητσοτάκης κατέστησε αφορολόγητη της Γονική Παροχή μέχρις αξίας ακινήτου ή μετρητών, μέχρις δηλουμένης αξίας 800.000 ευρώ - που κι αυτήν ευνούχισαν διάφορα «τρωκτικά» της αγοράς που αυτοδιορίσθηκαν ως εκτιμητές της.