(Νέα ενημέρωση: 01:10) Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τις κοινές μετοχές της HELLENiQ ENERGY, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, πωλητές είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σήμερα κατέχει ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings -Όμιλος Λάτση - που η οποία κατέχει, σήμερα, ποσοστό ύψους 47,10%

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε αμέσως μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για  διάθεση πακέτου μετοχών της εταιρείας είχε ως αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η δημόσια προσφορά κατά περισσότερο από 3 φορές, καθώς υπήρξαν τοποθετήσεις  κεφαλαίων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο συνολικός αριθμός των μετοχών προς διάθεση και από τους δύο πωλητές ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η διάθεση αφορά σε 33,6 εκατ. υφιστάμενες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσό περίπου 235 εκατ. ευρώ. H υψηλή ζήτηση αναμένεται να αποφέρει άντληση κεφαλαίων ποσού ίσου με το 11% του μετοχικού κεφαλαίου, με την τιμή διάθεσης της μετοχής να εκτιμάται στα μεταξύ 7 και 7,10 ευρώ. Τα συνολικά υπό άντληση έσοδα, με τιμή σε αυτά τα επίπεδα που εκτιμά η αγορά ανέρχονται σε 235 εκατ ευρώ.

Σημειώνουμε ότι με τιμή διάθεσης 7 ευρώ ανά μετοχή πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος των εγγραφών, με τα επίπεδα υπερκάλυψης να υπερβαίνουν τις τρεις φορές, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή της μετοχής της Helleniq Energy έκλεισε την Τετάρτη στα 7,77 ευρώ, με ισχυρή άνοδο της τάξης του 4,3%.

Βασικοί συντονιστές της τοποθέτησης (placement) ήταν η Goldman Sachs και η J.P. Morgan, ενώ συνδιαχειριστές της έκδοσης ήταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες των τραπεζών, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, και Eurobank, καθώς και οι Axia Ventures, Euroxx και Pantelakis.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με τον Νόμο 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (το «ΤΑΙΠΕΔ»), όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 03.08.2023 και με την υπ’ αριθμόν 3/22.09.2023 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την έναρξη κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου (η «Συναλλαγή»), υφιστάμενων κοινών μετοχών (οι «Μετοχές») της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε., εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών («HELLENiQ» ή η «Εταιρεία»).

Πωλητές Μέτοχοι είναι (α) το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, και (β) η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH»), η οποία επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 47,10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (από κοινού, οι «Πωλητές Μέτοχοι Ο συνολικός αριθμός των Μετοχών προς διάθεση από αμφότερους τους Πωλητές Μετόχους ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Η τιμή ανά Μετοχή και ο αριθμός των Μετοχών που θα πωληθούν από έκαστο εκ των Πωλητών Μετόχων θα καθοριστούν μέσω κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών. Η κατάρτιση του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει αμέσως και η Goldman Sachs Bank Europe SE («Goldman Sachs») και η J.P. Morgan SE («J.P. Morgan» και, από κοινού με την Goldman Sachs, οι «Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές»), ενεργώντας ως Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές για τη Συναλλαγή, διατηρούν το δικαίωμα να κλείσουν τα βιβλία ανά πάσα στιγμή.

Επιπρόσθετη ανακοίνωση θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών και της τιμολόγησης της Συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συναλλαγής, οι Πωλητές Μέτοχοι συμφώνησαν με τους Κοινούς Διεθνείς Συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων (carve-outs) και εξαιρέσεων.

Η HELLENiQ δεν θα έχει έσοδα από τη Συναλλαγή.