«Ο τρόπος για να εξισορροπήσουμε το γεγονός ότι το κλίμα είναι απίστευτα σημαντικό και την απροθυμία των ανθρώπων να αναλάβουν πολύ υψηλό κόστος [είναι μέσω] της καινοτομίας», δήλωσε ο Γκέιτς.
Σε μια ανταλλαγή απόψεων με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, τόσο για να πάρει τους πολίτες στο πλευρό της πράσινης μετάβασης όσο και για να δημιουργήσει νέες αγορές τεχνολογίας που τελικά μειώνουν το «πράσινο ασφάλιστρο», ώστε οι νέες, πράσινες λύσεις να γίνουν οικονομικά βιώσιμες.
«Σχεδόν κάθε μορφή εκπομπής [CO2], από τα τρόφιμα μέχρι τη βιομηχανία και τα αεροπλάνα, [μπορεί να βελτιωθεί] μέσω των παγκόσμιων τεχνολογιών», η ανάπτυξη των οποίων προέρχεται κυρίως από τη Δύση, δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς.
Επομένως, είναι στο χέρι των πλούσιων χωρών να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές με τις αναδυόμενες χώρες, καθώς ο κόσμος στοχεύει στο καθαρό μηδέν και στη διατήρηση των επιπέδων θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου, πρόσθεσε ο συνιδρυτής της Microsoft.
Η διάσκεψη του Παρισιού με θέμα «Ανάπτυξη και κλίμα» έχοντας στον πυρήνα της την καινοτομία, εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη και το κλίμα θα μπορούσαν να συνδυαστούν.
Ο Γάλλος Υπουργός Λεμέρ, από την άλλη, δήλωσε ότι απορρίπτει εξίσου την «άρνηση της κλιματικής αλλαγής» όσο και την «καταστροφολογία» και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την «αποανάπτυξη». Παρουσίασε επίσης καινοτόμες λύσεις ως τον μόνο τρόπο για να εξασφαλιστεί η «νέα ανάπτυξη», εννοώντας την οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη γενική μείωση των εκπομπών άνθρακα.
«Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι μια τεράστια ευκαιρία», δήλωσε ο Λεμέρ στη συνομιλία του με τον Γκέιτς. «Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες παρά να εισάγουμε μεγαλαύτερη καινοτομία στις οικονομίες μας. Και αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να φέρει παραπάνω παραγωγικότητα και ευημερία για όλους τους πολίτες».
Ευκαιρίες χρηματοδότησης
Υπό αυτή την έννοια, η δημόσια χρηματοδότηση υπάρχει «για να μοχλεύει την ιδιωτική χρηματοδότηση», συνέχισε ο Λεμέρ. «Δεν πρέπει ποτέ να πιστέψετε ότι [το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών] θα δαπανήσει δημόσιο χρήμα αξίας 60 έως 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής».
Το νέο Ίδρυμα «Breakthrough Energy Foundation» του Γκέιτς παρέχει χρηματοδότηση σε μεγάλα έργα, ωστόσο αυτά τα έργα είναι τόσο υψηλού κινδύνου που μόνο τα επιχειρηματικά κεφάλαια μπορούν πραγματικά να τα αντέξουν και να ρισκάρουν, όταν η δημόσια χρηματοδότηση είναι πολλές φορές ισχνή.
Η ΕΕ δαπανά κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2021. Αυτό συγκρίνεται με το 2,4% στην Κίνα και ωχριά μπροστά στο 3,5% των ΗΠΑ.
Υπάρχουν επίσης μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ενώ οι επενδύσεις Ε&Α της Γερμανίας ανέρχονται στο 3,1%, στη Γαλλία πέφτουν στο 2,2% και στο 1,4% στην Ιταλία ή την Πολωνία.
Ενεργειακή καινοτομία
Αν η καινοτομία ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή πρέπει να αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς, αυτό σημαίνει ένα ακόμη πράγμα: αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος παράγει ενέργεια.
Υπό αυτή την έννοια, η πυρηνική υποδομή της Γαλλίας «είναι πραγματικά καλή», εξήγησε ο Γκέιτς, αλλά «μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα [πράγματα] όσον αφορά το κόστος της πυρηνικής ενέργειας» και να «εισάγουμε καινοτόμους τρόπους για τη βελτίωση της παραγωγής τόσο για τις υπάρχουσες, όσο και για τις νέες υποδομές».
Τέτοιες νέες εξελίξεις, ιδίως με τη μορφή μιας νέας γενιάς μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στην ανάπτυξη καθαρής και φθηνής ενέργειας στις αναδυόμενες χώρες, σύμφωνα με τον Γκέιτς, αντί να περάσουν από τα αρχικά ρυπογόνα στάδια που εξαρτώνται από τον άνθρακα.
Και αυτό θα έπρεπε να γίνει παράλληλα με την ανάπτυξη και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Δεν είναι μόνο η πυρηνική ενέργεια», επιβεβαίωσε ο Γκέιτς, ενώ συμφώνησε μαζί του και ο Γάλλος Υπουργός ο οποίος ελπίζει να ενισχύσει το τρίπτυχο πυρηνικής, ανανεώσιμης και πράσινης βιομηχανίας.
(από euractiv.gr)