οι συνολικές εκπομπές CO2, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι, έχουν σημειώσει υψηλές τιμές και το 2023 λόγω της ελαφράς πτώσης από χρήσεις γης όπως η αποψίλωση των δασών.
Οι χώρες αναμένεται να εκπέμπουν συνολικά 36,8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 από ορυκτά καύσιμα το 2023, αύξηση 1,1% από πέρυσι, κατέληξε η έκθεση επιστημόνων από περισσότερα από 90 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών χρήσης γης, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να φτάσουν συνολικά σε 40,9 δισεκατομμύρια τόνους φέτος.
Οι εκπομπές από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν, λόγω της Ινδίας και της Κίνας. Η άνοδος στην Κίνα οφείλεται στο άνοιγμα της οικονομίας της μετά τα lockdown για της COVID-19, ενώ στην Ινδία ήταν αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της ζήτησης ενέργειας από τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, αφήνοντας τα ορυκτά καύσιμα να καλύψουν το έλλειμμα.
Απομακρύνονται οι κλιματικοί στόχοι
Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους κλιματικούς στόχους. «Φαίνεται πλέον αναπόφευκτο να ξεπεράσουμε τον στόχο του 1,5 C της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε στο Reuters, ο καθηγητής του Έξετερ, Πιερ Φρίντλινγκσταϊν, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
«Οι ηγέτες που θα συναντηθούν στην COP28 θα πρέπει να συμφωνήσουν για γρήγορες περικοπές στις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ακόμη και για να κρατήσουν ζωντανό τον στόχο 2C», είπε ο υπογράμμισε.
Η IPCC, η επιτροπή επιστήμης του ΟΗΕ για το κλίμα, έχει πει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να πέσουν κατακόρυφα 43% έως το 2030, για να τηρηθεί το όριο του 1,5C.
Αντίθετα, οι εκπομπές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία της COVID-19 προκάλεσε μια σύντομη απόκλιση σε αυτήν την τάση, αλλά οι εκπομπές είναι πλέον πίσω έως και 1,4% πάνω από τα προ-COVID επίπεδα.
Η Κίνα παράγει το 31% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από ορυκτά καύσιμα.
Η νέα έκθεση ανέφερε ορισμένα φωτεινά σημεία, με τις εκπομπές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώνονται, εν μέρει λόγω της απόσυρσης εργοστασίων άνθρακα.
Συνολικά, 26 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 28% των παγκόσμιων εκπομπών έχουν πλέον πτωτική τάση. Οι περισσότερες βρίσκονται στην Ευρώπη, είπαν οι ερευνητές.
ot.gr