«Εφ' Όλης της Ύλης» Ομιλία Μυτιληναίου: Μεταρρυθμίσεις, Βουλγαρικός Φόρος, Σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ - «Δεν Αλλάζουμε Έδρα»

«Εφ Όλης της Ύλης» Ομιλία Μυτιληναίου: Μεταρρυθμίσεις, Βουλγαρικός Φόρος, Σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ - «Δεν Αλλάζουμε Έδρα»
energia.gr
Τρι, 7 Νοεμβρίου 2023 - 13:56

Κατηγορηματικά διέψευσε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας σε χώρα του εξωτερικού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σύμβουλος της Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σήμερα στον «Κύκλο Ιδεών», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις διεθνείς προκλήσεις

τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μοναδική πολιτική σταθερότητα, με έναν πρωθυπουργό που ελέγχει απολύτως το κράτος, την κυβέρνηση και το κόμμα και έχει τη δυνατότητα να πάρει το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων.

«Είναι διαφορετικό το να αλλάξουμε χρηματιστήριο ή να κινούμαι σε dual listing, εισαγωγή και σε άλλο χρηματιστήριο, όπως έκανε η Coca Cola και άλλο το ό,τι φεύγουμε από τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει κράτος, κυβέρνηση και κόμμα. Εχει τη δυνατότητα να πάρει το πολιτικό κόστος που επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις». «Αν δεν τις κάνουμε τώρα αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να γίνουν», δήλωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχει πίεση χρόνου: «Μετράμε μήνες, γιατί όσες επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι να γίνουν πρέπει να γίνουν τους επόμενους 12-18 μήνες. Στο δεύτερο μισό μιας κυβερνητική θητείας μετρούν οι δημοσκοπήσεις». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Πολιτεία και η αγορά πρέπει να είναι ευχαριστημένες όταν επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα μπορούν να μεγαλώνουν και να μεγαλουργούν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παρεξηγείται».

Σχετικά με την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τον στόχο για πληθωρισμό στο 2%, τον χαρακτήρισε «θηλιά στον λαιμό» αυτής της γενιάς. «Θα λύνονταν πολλά προβλήματα αν ο στόχος για τον πληθωρισμό ανέβαινε στο 3%. Θα έπαιρνε ανάσα όλος το τόπος. Δεν ξέρετε πόσοι πόροι θα απελευθερώνονταν, πόσο θα έπεφταν τα επιτόκια», τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos.

Αναφορικά με την επιβολή φόρου από τη Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται τράνζιτ από το έδαφος της υπογράμμισε ότι η γειτονική μας χώρα κινείται παραβατικά για να μειώσει το έλλειμμά της., γεγονός που δείχνει την έλλειψη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της ενέργειας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος: «δεν υπάρχει προηγούμενο μια χώρα να πάρει από μόνη της 16 bcm, οι ποσότητες που περνούν και θα εξασφάλιζε ένα έσοδο για τη χώρα. Ενώ έχουμε κοινή νομισματική πολιτική δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική μέρος της οποίας είναι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ευρώπη κάνει βήματα προς τα πίσω. Έχει σηκώσει τη σημαία της πράσινης μετάβασης και η Γερμανία ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια άνθρακα.Οι 15.000 γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν βρει δουλειά με την πράσινη ανάπτυξη, και τα μέτρα που αποφασίζουν, άλλος τα κάνει άλλος δεν τα κάνει».

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην γεγνικότερη πολιτική της Ευρώπης: «πρέπει να παρατηρήσουμε πόσο πίσω μένει η Ευρώπη και πόσο αντέχει η Αμερική την κρίση, σε όλα τα επίπεδα, ανεργία, ΑΕΠ κ.τλ. Παρ' ότι συγκλονίζεται σε πολιτικό επίπεδο από το εσωτερικό σχίσμα στην κοινωνία της, που θα αποδειχτεί και στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οικονομία των ΗΠΑ αντέχει και θα είναι ηγέτης παγκόσμιος για πολλά χρόνια γιατί έχει το σφρίγος ενός νεότερου κράτους.

«Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει στη γειτονιά μας αν λείψουν οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη και η Γερμανία, δεν είναι έτοιμη να δράσει σε θέματα ασφαλείας. Έχουν κακομάθει μεταπολεμικά να ζουν και να προοδεύουν με συνδυασμό φθηνής ρωσικής ενέργειας και τζάμπα ασφάλειας που εξασφάλιζαν οι ΗΠΑ. Αυτός ο συνδυασμός τελείωσε», συνέχισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σύμβουλος της Mytilineos.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παρατήρησε, εξάλλου, ότι, αν και μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, ωστόσο «στη Γερμανία ανοίγουν λιγνιτικά εργοστάσια. Πίστευαν ότι θα έχουν για 100 χρόνια φθηνό ρωσικό αέριο αλλά κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν έτσι όπως περίμεναν». Επίσης, αναφερόμενος στην αυξανόμενη εμπλοκή του κράτους στην οικονομία, σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια, πρώτα με την πανδημία και μετά με τη ενεργειακή κρίση βλέπουμε στροφή της οικονομίας περισσότερο προς το κράτος απ’ ότι για την ιδιωτική οικονομία. «Δεν είναι μια απλή ιστορία, είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη που έχει πολλές παράπλευρές συνέπειες».

Σχετικά με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, τόνισε ότι οι αγορές ακόμη αντέχουν και δεν έχουν αντιδράσει ακόμη αρνητικά, «καθώς κινούνται με διαφορετική λογική από τους παράγοντες της πολιτικής και της γεωπολιτικής και βλέπουν πάντα ένα βήμα μετά». Όπως ανέφερε, στο σημερινό ασταθές σκηνικό, οι αγορές θεωρούν ότι το ρωσο-ουκρανικό θέμα θα παγώσει για αρκετό καιρό ακόμη και δεν θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες όπως η περαιτέρω προώθηση των Ρώσων στα δυτικά ή η υποχώρησή τους. Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, όπου είναι πιο απρόβλεπτη η κατάσταση, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι το πιθανότερο σενάριο, για τις αγορές, είναι ότι - με την παρότρυνση των ΗΠΑ και με την πίεση που ασκείται από τις Αραβικές χώρες, - δεν υπάρχει καμιά επιθυμία για κλιμάκωση.

«Το Ιράν έχει εξασφαλίσει ένα σύστημα αντίδρασης με Υεμένη, Ιράκ, Συρία και έχει εγκαθιδρύσει το ρόλο του ως ένα σημαντικό παίκτη απαραίτητο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ δίνει ένα μάθημα στη Χαμάς αλλά δυστυχώς και σε αθώα θύματα. Το Ισραήλ εκτιμάται ότι σε 3-4 εβδομάδες θα ολοκληρώσει την δράση του και γι’ αυτό οι αγορές είναι καθησυχασμένες», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Άλλο ένα σημείο της ομιλίας του CEO της Mytilineos αφορούσε τον άνισο ανταγωνισμό μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών στην Ευρώπη: «όλο γι’ αυτά μιλάμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. «Η Γερμανία έχει λεφτά και τα δίνει στη βιομηχανία της γιατί δεν πάει καλά το βιομηχανικό της μοντέλο, δεν περπατάει», τόνισε, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι στην Ιταλία τα ομόλογα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα ελληνικά. Το μέγεθος της Ιταλίας είναι τεράστιο, δεν είναι μεγέθους Ελλάδας να προκαλέσει ένα «μικρό ταρακούνημα»., ανέφερε χαρατηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.