COP28: Πολλοί Συμβιβασμοί για τη Δημιουργία Ενός Ταμείου για το Κλίμα

COP28: Πολλοί Συμβιβασμοί για τη Δημιουργία Ενός Ταμείου για το Κλίμα
energia.gr
Δευ, 6 Νοεμβρίου 2023 - 09:49

Οι διαπραγματευτές για το κλίμα κατέληξαν σε μια εύθραυστη συμφωνία το Σάββατο σχετικά με τα περιγράμματα ενός διεθνούς ταμείου για χώρες που έχει πλήξει η κλιματική αλλαγή, έπειτα από ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων που προέβλεπαν πιθανές διαιρέσεις στις παγκόσμιες συνομιλίες για το περιβάλλον αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η συμφωνία, που συνήφθη πολύ μετά τη δύση του ηλίου στο Άμπου Ντάμπι, περιελάμβανε μια διάταξη που ζητούσαν οι ΗΠΑ, η οποία λέει ότι οι πληρωμές στο ταμείο θα ήταν εθελοντικές – αφήνοντας στην κυβέρνηση Μπάιντεν την επιλογή να μην συνεισφέρει.

Οι προβληματικές συνομιλίες για την κλιματική βοήθεια ήρθαν εβδομάδες πριν από τη συνάντηση σχεδόν 200 χωρών στο Ντουμπάι για μια παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου και υπογράμμισαν τη δυσπιστία που έχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες με τις ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες μετά από χρόνια ανεκπλήρωτων οικονομικών υποσχέσεων.

Η συζήτηση του Σαββατοκύριακου άφησε τους πάντες δυσαρεστημένους, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.

«Αυτό είναι ένα κείμενο πάρτε το ή αφήστε το», δήλωσε ο Outi Honkatukia, Φινλανδός διαπραγματευτής που συμπροεδρεύει της επιτροπής 24 χωρών που είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό του ταμείου για το κλίμα.

Το έγγραφο παρέχει συστάσεις για τη δομή του ταμείου για το κλίμα για τα φτωχότερα έθνη που αντιμετωπίζουν αναπόφευκτες ζημιές από την άνοδο των θαλασσών, τις εντεινόμενες πλημμύρες και τις μεγαλύτερες ξηρασίες - γνωστές ως απώλεια και ζημιά στη γλώσσα των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόταση θα συζητηθεί στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα γνωστές ως COP28.

Το κείμενο πρότεινε επίσης ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα φιλοξενούσε το ταμείο σε ενδιάμεση τετραετία - μια μερική νίκη για τις ΗΠΑ - και ανέθεσε σε ένα μελλοντικό συμβούλιο να δημιουργήσει ένα σύστημα για τη διανομή των χρημάτων του ταμείου. Οι ΗΠΑ πρότειναν τη μόνιμη στέγαση του ταμείου στην Παγκόσμια Τράπεζα.

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζωές και μέσα διαβίωσης που είναι ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξαρτώνται από την υιοθέτηση αυτής της συνιστώμενης προσέγγισης στο COP28», δήλωσε ο Sultan Ahmed al-Jaber, πρόεδρος των Εμιράτων του φετινού συνεδρίου.

Στο τέλος υπήρξε και μία αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Αφού η Honkatukia χτύπησε το σφυρί της και κήρυξε το κείμενο οριστικό, η διαπραγματευτής των ΗΠΑ, Christina Chan, είπε στην ομάδα: «Αυτό δεν είναι ένα έγγραφο συναίνεσης».

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ένα email ότι οι ΗΠΑ ήταν ικανοποιημένες που η επιτροπή μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία «σε πολλές πτυχές» του ταμείου απωλειών και ζημιών.

«Ταυτόχρονα, λυπούμαστε που το κείμενο δεν αντικατοπτρίζει συναίνεση σχετικά με την ανάγκη για σαφήνεια σχετικά με τον εθελοντικό χαρακτήρα των συνεισφορών», είπε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι ακτιβιστές για το κλίμα επέκριναν το αποτέλεσμα.

«Το ότι οι ΗΠΑ τελικά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ακόμη και με το μαζικά αποδυναμωμένο κείμενο αφού στριμώχνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για να το αποδεχτούν, αποτελεί μαρτυρία της έλλειψης καλής πίστης προσπάθειάς τους να παράσχουν πραγματικά ένα αποτελεσματικό ταμείο», δήλωσε ο Lien Vandamme, ανώτερος ακτιβιστής στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.

Άλυτα ζητήματα κρέμονταν πάνω από την επιτροπή όταν άρχισε να συνεδριάζει την Παρασκευή στο Άμπου Ντάμπι, συμπεριλαμβανομένου του πού θα φιλοξενηθεί το ταμείο και ποιες χώρες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά του. Αλλά ο καθορισμός του ποιος θα συνεισφέρει σε μετρητά ήταν το πιο επίπονο ζήτημα.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες για την αποτυχία να υποστηρίξουν τις φτωχές, ευάλωτες χώρες μετά από καταστροφές που τροφοδοτήθηκαν από το κλίμα.

«Οι φτωχότερες χώρες υφίστανται αυξημένο χρέος και αυξημένες απώλειες για να αντιμετωπίσουν αυτή την απώλεια και τη ζημιά. Επομένως, δεν μπορούμε να δεχθούμε μια υποχώρηση στον εθελοντισμό», δήλωσε το Σάββατο ο Avinash Persaud, επικεφαλής διαπραγματευτής για τα Μπαρμπάντος.

Το τελικό κείμενο προτρέπει τις ανεπτυγμένες χώρες να παράσχουν οικονομική υποστήριξη και λέει ότι το ταμείο μπορεί να λάβει χρήματα από μια μεγάλη ποικιλία πηγών πέρα από τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και «καινοτόμων πηγών».

Τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν με το κείμενο με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν το ταμείο στο μέλλον.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλαμε και δεν μπορέσαμε να πετύχουμε», είπε η Diann Black-Layne, διαπραγματευτής για μια συμμαχία μικρών νησιωτικών κρατών. «Μπορώ να φύγω από εδώ γνωρίζοντας ότι θα ζήσουμε για να παλέψουμε άλλη μια μέρα».

Η συμφωνία για τη δημιουργία του ταμείου ήταν ένα λαμπρό επίτευγμα στις συνομιλίες για το κλίμα του περασμένου έτους στην Αίγυπτο μετά από δεκαετίες αντίστασης από τις ΗΠΑ και άλλα πλούσια έθνη.

Μια 24μελής επιτροπή που εκπροσωπεί τις πλούσιες και φτωχές χώρες εργάζεται φέτος για να βρει τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του ταμείου.

Ωστόσο, οι συνομιλίες κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα, εν μέσω βαθιών διχασμών μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Η απογοήτευση έφτασε στο σημείο που ο διαπραγματευτής της Αιγύπτου απείλησε να θεωρήσει νομικά υπεύθυνες τις ΗΠΑ και άλλους μεγάλους ρυπαίνοντες για τις κλιματικές ζημιές, εάν αρνούνταν να δεσμεύσουν χρήματα στο ταμείο.

Οι ΗΠΑ πίεσαν την επιτροπή να κάνει τις συνεισφορές εθελοντικές, λέγοντας ότι οι πλούσιες χώρες δεν είναι υποχρεωμένες βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού να πληρώσουν για απώλεια και ζημιά. Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό αντιμετωπίσει την αντίθεση από το Κογκρέσο για χρηματοδότηση για το κλίμα.

Η δέσμευση του 2009 από τα πλούσια κράτη να παραδίδουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να ανακάμψουν από τις κλιματικές επιπτώσεις παραμένει ανεκπλήρωτη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν το ξεχωριστό ταμείο ζημιών και ζημιών να λαμβάνει επίσης 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.

Μέχρι στιγμής, μόνο λίγες μικρές χώρες έχουν δεσμεύσει χρήματα στο μελλοντικό ταμείο ζημιών και ζημιών. Οι ΗΠΑ δεν είναι ανάμεσά τους.

Οι συστάσεις της επιτροπής θα μεταβούν τώρα στους διαπραγματευτές των χωρών για συζήτηση στο COP28, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το ταμείο το συντομότερο δυνατό.