Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων κλπ. (ΡΑΑΕΥ) δημοσίευσε με μεγάλη καθυστέρηση (πιθανόν λόγω θερινής ραστώνης) τις αναφορές της για την λιανική αφορά ηλεκτρισμού μέχρι τον Ιούλιο του 2023

Το allazorevma.gr επεξεργάστηκε τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό μετρητών που εκπροσωπεί κάθε Πάροχος στην Χαμηλή Τάση και τα παρουσιάζει στον παρακάτω Πίνακα, όπου φαίνεται η εξέλιξη στα μερίδια αγοράς στο εξάμηνο από 31/1/23 έως 31/7/23. Οι παρατηρήσεις μας:

Η δεσπόζουσα θέση της Κρατικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (γνωστής ως ΔΕΗ), με το 73% των μετρητών, παραμένει τόσο μεγάλη και τόσο σταθερή, που κάνει την χρήση του όρου “αγορά” να μοιάζει με νοσηρό ανέκδοτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο της ΚΕΗ διατηρήθηκε υψηλά παρά το ότι απείχε πολύ από το να είναι η φθηνότερη επιλογή για τους καταναλωτές. Από τις αρχές του 2021 έως σήμερα ο ρυθμός απώλειας πελατών της ΚΕΗ έχει πέσει δραματικά – από 100.000 το τρίμηνο σε 4.700 το εξάμηνο.

Οι Πάροχοι που είχαν έντονη δραστηριότητα στο εξάμηνο ήταν οι δύο εταιρείες φυσικού αερίου, με προεξάρχουσα την Ζενίθ που συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στον αριθμό νέων πελατών, με το Φυσικό Αέριο να ακολουθεί ασθμαίνοντας. Ακολουθεί με θετικό πρόσημο στη  πρόσκτηση πελατών η NRG και χαμηλότερα η Elpedison και ο Ήρων. Με τις επιδόσεις αυτές άλλαξε και η σειρά στην Ιεραρχία των Παρόχων. Η Ζενίθ έκανε το “Sorpasso” (προσπέρασμα)  και πέρασε πάνω από τον Ήρωνα. Εντυπωσιακή σταθερότητα του Παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας – που έπεσε όμως στη  ιεραρχία και είναι τώρα ο 6ος μεγαλύτερος εναλλακτικός Πάροχος

Οι υπόλοιποι Πάροχοι είχαν μείωση του αριθμού των πελατών τους στο εξάμηνο. Η έξοδος των ΕΛΤΑ είναι εμφανής και αναμενόμενη αλλά εντυπωσιάζει η αδράνεια της Protergia και της θυγατρικής της Watt & Volt. Αυτό υποδεικνύει ότι η Μυτιληναίος εκτιμά ότι είναι φθηνότερη η εξαγορά πελατολογίου από την οργανική του ανάπτυξη. Αν αυτή η υπόθεση είναι σωστή, θα πρέπει να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ο βαθμός συγκέντρωσης στην αγορά. Πιθανόν ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των μικρών Παρόχων να αντιμετωπίσουν τα τεράστιο κόστος πρόσκτησης που επιβάλει στην πράξη η δεσπόζουσα επιχείρηση – η ΚΕΗ. Αυτή η υπόθεση όμως δεν μπορεί να αξιολογηθεί μέχρι να τελειώσει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την λιανική ηλεκτρισμού που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2021 και (ελπίζει κανείς) ότι έχει στο διάστημα που πέρασε ωριμάσει (χωρίς να σαπίσει)…

 (από allazorevma.gr)