Ναρέντρα Μόντι: Να Φτιάξουμε Αλυσίδες με τις Ελληνικές Επιχειρήσεις

Ναρέντρα Μόντι: Να Φτιάξουμε Αλυσίδες με τις Ελληνικές Επιχειρήσεις
συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά
Τρι, 5 Σεπτεμβρίου 2023 - 16:43

Χρειάστηκε να περάσουν σαράντα χρόνια, από την επίσκεψη της Ιντιρα Γκάντι, προκειμένου να επισκεφθεί πρωθυπουργός της Ινδίας την Αθήνα. Ο Ναρέντρα Μόντι εκπροσωπεί πλέον μια άλλη χώρα από εκείνη την Ινδία του ’80. Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη υπερδύναμη, που φιλοδοξεί να ηγηθεί των χωρών του Νότου σε έναν πολυπολικό κόσμο

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Μόντι δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του. Και δηλώνει έτοιμος να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και της ασφάλειας.

– Γιατί επισκέπτεστε την Ελλάδα;

– Νομίζω ότι θα έπρεπε μάλλον να ρωτήσετε γιατί κανένας Ινδός πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Για να μιλήσουμε σοβαρά, γνωρίζω τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη αρκετό καιρό τώρα. Συναντηθήκαμε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τον ευχαριστώ για την ευγενική του πρόσκληση. Πιστεύω ότι μια στενότερη, πιο στρατηγική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της Ευρώπης και της Ασίας. Θα ήθελα να συνεργαστώ στενά με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για να ξεκινήσουμε μια διαδικασία αναβάθμισης των διμερών μας σχέσεων.

– Θεωρείτε ότι υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις και ταξιδιωτικές μετακινήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες;

– Δεδομένης της θέσης της και των ιστορικά στενών δεσμών μας, θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική οικονομική, εφοδιαστική και στρατηγική πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης γενικότερα. Υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες να συναντηθούν οι ινδικές και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχει δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο να διασφαλιστεί αυτό.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επέδειξε άριστη ηγετική ικανότητα τα τελευταία 4-5 χρόνια όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας, η οποία μετέβη επιτυχώς από μια οικονομία που μαστιζόταν από την κρίση σε φωτεινή ζώνη της Ευρώπης. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα και ανοίγει νέες δυνατότητες στη σχέση μας.

Οι ινδικές εταιρείες επιδιώκουν πάντα να επενδύουν στο εξωτερικό. Το πρόγραμμά μας «Make in India» μετατρέπει την Ινδία σε παγκόσμιο κέντρο παραγωγής.

Θα ήθελα να δω ινδικές και ελληνικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας για να δημιουργήσουν αλυσίδες αξιών που θα συνδέουν τις ινδικές και τις ελληνικές εταιρείες με την ευρύτερη αγορά της Ε.Ε.

– Θα ενισχυθούν οι στρατιωτικοί δεσμοί;

– Η σχέση της Ινδίας με την Ελλάδα είχε πάντα μια στρατηγική διάσταση που κάλυπτε τους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας.

Eχει έρθει η ώρα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις σε κάθε επίπεδο. Δεν βλέπω κανέναν περιορισμό σε μια τέτοια διαδικασία.

– Eχετε εφαρμόσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ινδία. Ποιες ήταν οι προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε και ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα;

– Χαίρομαι που παρακολουθείτε την πορεία των μεταρρυθμίσεών μας στην Ινδία. Πραγματοποιήσαμε πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις και όλες είχαν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού μας και τη διευκόλυνση του επιχειρείν.

Οταν μιλάμε για διαδικασία βαθιάς διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, το σημαντικότερο είναι να έχουμε στο πλευρό μας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή τους.

Είτε επρόκειτο για μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό ή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε για την εξασφάλιση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο λαός, όταν είδε ότι η πρόθεση και το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεών μας ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, μας χάρισε την εμπιστοσύνη του. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους φροντίσαμε να ακολουθούμε διαρκώς τον παλμό του λαού και να κάνουμε στοχευμένες αλλαγές όπου ήταν απαραίτητο.

Κατά συνέπεια, σήμερα, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ινδία είναι ένα σημαντικό οικονομικό «ξέφωτο», οι άμεσες ξένες επενδύσεις σπάνε ρεκόρ, έχουμε 100 νεοφυείς επιχειρήσεις «unicorn» και πάνω από 100.000 ανθηρές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι εξαγωγές βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα, η παραγωγή αναπτύσσεται αλματωδώς και οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται στην υγιέστερη φάση τους.

Πάντα δίναμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις παροχές στον «τελευταίο κρίκο» της αλυσίδας. Και παρέχουμε ακόμη και ανάπτυξη στον «τελευταίο κρίκο». Οι μεταρρυθμίσεις μας όσον αφορά την παροχή κοινωνικής πρόνοιας μέσω ψηφιακών δημόσιων υποδομών εξασφάλισαν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την άμεση κάλυψη των ανθρώπων που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, με οικονομική και άλλου είδους βοήθεια.

Οι μεταρρυθμίσεις μας στον τομέα των κοινωνικών υποδομών εξασφάλισαν σύνδεση πόσιμου νερού, σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό διασφαλίζει ότι μπορεί κανείς να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του, αντί να αναζητά απλώς τα βασικά αγαθά διαβίωσης. Ταυτόχρονα υπήρξαν πρωτοφανείς προσθήκες ικανοτήτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτές οι ολιστικές μεταρρυθμίσεις μετέφεραν τους καρπούς της ανάπτυξης σε κάθε τμήμα της κοινωνίας. Ως αποτέλεσμα, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν 135 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια στην Ινδία μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί θα τροφοδοτήσουν ένα νέο κύμα ανάπτυξης με τις προσδοκίες τους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ινδία έκανε άλμα από τη 10η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, στην 5η μεγαλύτερη. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να γίνουμε σύντομα μία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

– Μιλάτε συχνά για την ανάγκη μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που θα αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες και γεωπολιτικές ισορροπίες. Τι εννοείτε συγκεκριμένα;

– Oχι μόνο η Ινδία αλλά και άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν τονίσει ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που υπήρχε όταν δημιουργήθηκαν οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους θεσμούς παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Δυστυχώς, οι θεσμοί αυτοί δεν συμβαδίζουν πια με την εποχή και υπάρχει κίνδυνος να καταστούν ανυπόστατοι αν δεν αλλάξουν γρήγορα. Η τρέχουσα κρίση στο σύστημα του ΟΗΕ και στα βασικά του όργανα, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού που λέω.

Πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση της φωνής και των προσδοκιών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ερχομαι από τη 15η Σύνοδο Κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική.

Αποφασίσαμε να διευρύνουμε το φόρουμ των BRICS και να το κάνουμε πιο αντιπροσωπευτικό και χωρίς αποκλεισμούς. Στο πλαίσιο του G20, κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να δώσουμε πλήρη ιδιότητα μέλους στην Αφρικανική Ενωση. Ελπίζουμε όλα αυτά να λειτουργήσουν ως ώθηση ώστε να ολοκληρωθούν με λογική συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις σε άλλους παγκόσμιους θεσμούς.

Οταν η Ινδία φθάνει στη Σελήνη, δίνει φτερά και στις χώρες του Νότου   

– Θεωρείτε την Ινδία ηγέτιδα του παγκόσμιου Νότου; Η κατάταξή της ως του πολυπληθέστερου κράτους αλλάζει και την παγκόσμια θέση της;    

– Μια θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής μας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να χωρίζουμε τον κόσμο σε «Βόρειους» και «Νότιους», σε «ηγέτες» ή «ακολούθους». Είμαστε όλοι κυρίαρχα και ισότιμα έθνη. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι «κανείς δεν θα μείνει πίσω». Αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της Ινδίας ως ένα εφαλτήριο όπου μπορούν να πατήσουν οι χώρες του παγκόσμιου Νότου για να κάνουν άλματα.   

Οταν η Ινδία πηγαίνει καλά στην οικονομία της, οι χώρες του παγκόσμιου Νότου αποκτούν κι εκείνες αυτοπεποίθηση.   

Οταν η Ινδία φθάνει στη Σελήνη, δίνει επίσης φτερά στις προσδοκίες των χωρών του παγκόσμιου Νότου.   

Οταν η Ινδία διαπρέπει στις ψηφιακές πληρωμές, δίνει ώθηση στις προσπάθειες ψηφιοποίησης των χωρών του παγκόσμιου Νότου.  

Είναι πολύ σημαντικό οι χώρες του παγκόσμιου Νότου να νιώθουν ότι οι ανησυχίες και οι προσδοκίες τους ακούγονται. Η σταθερότητα της παγκόσμιας τάξης εξαρτάται από το πόσο την εμπιστεύεται ο παγκόσμιος Νότος.   

Για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτουμε ή να αγνοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, απλώς και μόνον για να διατηρούνται τα προνόμια κάποιων.   

Σε αυτό το πνεύμα, μετά την ανάληψη της προεδρίας του G20, η πρώτη εκδήλωση που διοργανώσαμε ήταν η Σύνοδος Κορυφής της Φωνής του Παγκόσμιου Νότου. 

Συμμετείχαν 125 χώρες από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αφού ακούσαμε τις απόψεις και τις προτεραιότητές τους, καθορίσαμε την ατζέντα του G20 κατά την προεδρία μας.  

Εχω τη βαθιά πεποίθηση ότι πρέπει να δώσουμε στον παγκόσμιο Νότο τη δέουσα εκπροσώπηση και φωνή σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες. Μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε προς τη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.    
 
– Εξακολουθούν οι δυτικές αξίες να είναι οικουμενικές; Πρέπει να ακολουθούνται από όλες τις χώρες ή χρειάζεται μεγαλύτερη ποικιλομορφία;  

– Σήμερα ο πλανήτης είναι ιδιαίτερα διασυνδεδεμένος. Αντί να σκεφτόμαστε τις αξίες με κριτήρια του 20ού αιώνα, όπως δυτικές, ανατολικές κ.λπ., πιστεύω ότι οι αξίες μας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικές. Εφόσον οι αξίες μας προάγουν την ευημερία για όλους και δεν αφήνουν κανέναν πίσω, ενώ παράλληλα προωθούν την αρμονική συνύπαρξη, δεν έχει σημασία τι όνομα τους δίνουμε.

Οι ανθρωποκεντρικές αξίες είναι οικουμενικές στη φύση τους, ενώ παράλληλα σέβονται τη μοναδικότητα των διαφορετικών πολιτισμών χωρίς να περιμένουν ομοιομορφία από τους πάντες.   
Σε πολλά μέρη υπάρχει η αντίληψη ότι η ποικιλομορφία πρέπει να προσαρμόζεται. Ομως στην Ινδία όχι μόνο γίνεται σεβαστή, αλλά γιορτάζεται και καλλιεργείται ενεργά. 

Η Ινδία είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς η ποικιλομορφία μπορεί να γίνει δύναμη. Αυτή ήταν η ουσία του ινδικού πολιτιστικού και πολιτικού συστήματος. Ο ζωντανός πολιτισμός μας με πολλές περιφέρειες, θρησκείες και γλώσσες έχει μεγάλη ποικιλομορφία, ενσωματωμένη σε ένα έντονα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.   

Δεν μπορώ να σκεφθώ ισχυρότερο επιχείρημα για τον σεβασμό της ποικιλομορφίας από το ανθρωποκεντρικό πολιτιστικό ήθος της Ινδίας.


Για τον πόλεμο στην Ουκρανία   

– Είχατε μια εξαιρετική συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν πρόσφατα, αλλά η Ινδία έχει επίσης επικριθεί όσον αφορά τον χειρισμό των κυρώσεων προς τη Ρωσία. Πώς βλέπετε να τελειώνει η σύγκρουση στην Ουκρανία και πώς τοποθετείται η Ινδία;  

– Νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί πως ζούμε σε μια εποχή όπου η διπλωματία πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι του πολέμου και των συγκρούσεων.   

Η Ινδία έχει τη βούληση και την ικανότητα να επιδιώξει τα εθνικά της συμφέροντα προς όφελος του λαού της και της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Εχουμε υποστηρίξει σταθερά τη διπλωματία και τον διάλογο για την επίλυση του ζητήματος της Ουκρανίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα πολιτικό ή οικονομικό ζήτημα, αλλά πάνω απ’ όλα για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης έχουν επηρεάσει περισσότερο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.   

Η Ινδία είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις γνήσιες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.    

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")