Η Ευρώπη εγκατέστησε 2100MW νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανεβάζοντας τη συνολική υπεράκτια αιολική της ισχύ σε 32GW. Πάνω από το ήμισυ αυτής της επένδυσης πραγματοποιήθηκε στις Κάτω Χώρες και το υπόλοιπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της WindEurope

η οποία διαπίστωσε επίσης ότι οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις ελήφθησαν για άλλα 5 GW μετά από καθυστερήσεις το 2022.

Αυτό είναι κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ευρώπης, δήλωσε η WindEurope, η οποία πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κατασκευάζει κατά μέσο όρο 11GW ετησίως υπεράκτιες επενδύσεις από τώρα έως το 2030.

Η WindEurope δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διορθώσει τους κανονισμούς της (αδειοδότηση και σχεδιασμός της αγοράς) για να καταστεί επιχειρηματική υπόθεση η πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων.

Το βιομηχανικό σχέδιο της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία και ο νόμος της ΕΕ για τη Βιομηχανία Καθαρού Μηδενός "υπολείπονται ως έχουν".

Υπογράμμισε επίσης ότι ο σχεδιασμός των δημοπρασιών είναι ένα άλλο ζήτημα, δηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτρέψουν την αναπροσαρμογή του κόστους και να αποφύγουν τις αρνητικές προσφορές χωρίς ανώτατο όριο.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπροσαρμόζουν πλήρως τις τιμές των δημοπρασιών ώστε να καλύπτουν τον πληθωρισμό μεταξύ της δημοπρασίας και της πραγματικής προμήθειας του εξοπλισμού.

Το κόστος των υπεράκτιων ανεμογεννητριών έχει αυξηθεί έως και 40% τα τελευταία δύο χρόνια και αν αυτό δεν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις, θα χάσουν έργα, δήλωσε ο εμπορικός οργανισμός, αναφερόμενος στην απόφαση της Vattenfall να σταματήσει το υπεράκτιο αιολικό έργο Boreas στο Ηνωμένο Βασίλειο.