Η ανεπιτυχής προσπάθεια της φιλανθρωπικής οργάνωσης περιβαλλοντικού δικαίου ClientEarth να μηνύσει τη Shell για τη στρατηγική της για το κλίμα δείχνει τις δυσκολίες στην άσκηση των αξιώσεων ακτιβιστών μετόχων, σύμφωνα με δηλώσεις δικηγόρων χθες, Δευτέρα, μετά την απορριπτική απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου

Η ClientEarth, η οποία κατέχει 27 μετοχές της Shell, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 με την τρέχουσα στρατηγική της για την πράσινη μετάβαση και, ως εκ τούτου, οι διευθυντές της παραβιάζουν τα καθήκοντά τους έναντι των μετόχων.

Η περιβαλλοντική ομάδα ήθελε να κινήσει μια «δευτερογενή αγωγή» (derivative case) εκ μέρους της Shell κατά των διευθυντών της, η οποία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα και άλλες εταιρείες να αντιμετωπίσουν αγωγές επενδυτών για κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

Ωστόσο, ο δικαστής William Trower αρνήθηκε την άδεια να ασκήσει την υπόθεση.

Αποφάνθηκε ότι η υπόθεση του ClientEarth αγνόησε ότι η διαχείριση μεγάλων επιχειρήσεων απαιτεί από τους διευθυντές να «λάβουν υπόψη μια σειρά ανταγωνιστικών εκτιμήσεων», στις οποίες τα δικαστήρια δεν πρέπει να παρεμβαίνουν.Εκπρόσωπος της Shell χαιρέτισε την απόφαση και περιέγραψε την υπόθεση του ClientEarth ως «θεμελιωδώς ελαττωματική».

Από την άλλη, ο Paul Benson, ανώτερος δικηγόρος της ClientEarth, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η φιλανθρωπική οργάνωση είναι απογοητευμένη και πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Η Teja Pisk, δικηγόρος της Stevens & Bolton, είπε ότι η απόφαση δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του υψηλού πήχη για την υποβολή αξίωσης για δευτερογενή αγωγή.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν θα σημάνει και το τέλος για τον ακτιβισμό των μετόχων στον τομέα των κριτηρίων ESG (Εnvironmental, Social and Governance, δηλ. κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης).Η Catherine Gilfedder, συνεργάτιδα στο δικηγορικό γραφείο Dentons, σημειώνει ότι η ήττα του ClientEarth «υπογραμμίζει εκ νέου τις προκλήσεις που εμπλέκονται στις δευτερογενείς αγωγές σε αυτόν τον τομέα».

Ωστόσο, πιστεύει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω υποθέσεις με βάση τα καθήκοντα και τις ευθύνες των διευθυντών, τόσο στη Βρετανία όσο και αλλού.Η Elaina Bailes, συνεργάτιδα στο δικηγορικό γραφείο Stewarts, σημείωσε ότι ο δικαστής είχε αποδεχθεί το επιχείρημα της Shell ότι η ClientEarth έφερε την υπόθεση για να προωθήσει τη δική της πολιτική ατζέντα.

«Αυτό είναι δυνητικά σημαντικό για τη μελλοντική χρήση αξιώσεων μετόχων που ισχυρίζονται ότι παραβιάζονται τα καθήκοντα των διευθυντών», όπως τονίζει. Ωστόσο, η απόφαση μπορεί να παρέχει χρήσιμες κατευθύνσεις σε ακτιβιστές που εξετάζουν μελλοντικές αξιώσεις για τα καθήκοντα των διευθυντών και τις προσεγγίσεις των διοικητικών συμβουλίων για την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε η Bailes.