Στο 4%, δηλαδή στο κάτω όριο του εύρους τιμολόγησης που είχε προσδιοριστεί πριν από την έκδοση, διαμορφώθηκε το επιτόκιο του νέου κοινού ομολογιακού δανείου επταετούς διάρκειας της Mytilineos

Η εισηγμένη άντλησε έτσι 500 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση κατά την εγγραφή έφτασε το 1,007 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας την κάλυψη στις 2,01 φορές ή στο 200%. Η έκδοση που αποκτήθηκε στην ελληνική αγορά απορροφήθηκε από μεμονωμένους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές (retail) σε ποσοστό 91,2% (δηλαδή τα 456 εκατ.) ενώ 8,8% (44 εκατ.) αντιστοιχεί στους ειδικούς θεσμικούς.

Διατέθηκαν συνολικά 500.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη. «Το συνολικό ποσό που εισφέρθηκε δείχνει την εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει η εταιρεία τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους θεσμικούς που αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια εγγυημένη γι’ αυτούς επένδυση», σχολιάζουν κύκλοι της Mytilineos, εκτιμώντας ότι «η εταιρεία δεν είναι απλά μία ασφαλής επιλογή, αλλά η πιο σίγουρη επένδυση». Οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η έκδοση ωστόσο χαρακτηρίζεται θετική και για την ευρύτερη ελληνική αγορά καθώς δείχνει πως οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να δανειστούν από την αγορά με ελκυστική τιμολόγηση δημιουργώντας έτσι χώρο για τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Η Mytilineos θα αξιοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση για την αποπληρωμή άλλων δανείων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και λιγότερο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η προηγούμενη φορά που η εταιρεία βγήκε στις αγορές ήταν το 2017 με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αποπλήρωσε νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης.

Η Mytilineos απευθύνθηκε στις αγορές έχοντας ενισχύσει σημαντικά τη θέση της, με βασικούς μοχλούς ανάπτυξης το διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας, τις σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους ενέργειας και μεταλλουργίας και τον διεθνοποιημένο χαρακτήρα της. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε πρόσφατα την εταιρεία σε ΒΒ+ μειώνοντας στο ελάχιστο την απόσταση που τη χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό παρά τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως αυτήν στον Καναδά ύψους 1,16 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ. Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο λόγος προσαρμοσμένου καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,03 Χ, επίπεδο που σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας αντιστοιχεί σε επενδυτική βαθμίδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε για τον όμιλο Mytilineos με καθαρά κέρδη ύψους 143 εκατ. έναντι 67 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 113%. Αύξηση κατά 72% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν σε 225 εκατ. έναντι 130 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ αυξημένος κατά 30% εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών που ανήλθε σε 1,358 δισ. σε σύγκριση με 1,042 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τόσο οι προοπτικές του κλάδου ενέργειας όσο και του κλάδου μεταλλουργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, παραμένουν θετικές για το σύνολο του έτους. Ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων σε τραπεζίτες και χρηματιστές τις ημέρες που προηγήθηκαν της έκδοσης, κατάλληλη τη συγκυρία για την έκδοση ομολόγου αφού, όπως είπε, ολοκληρώθηκαν οι εθνικές εκλογές και υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θετικό επιχειρηματικό κλίμα. «Εχουμε δώσει το σήμα και θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και η Mytilineos θα παίξει τον ρόλο της στην εθνική προσπάθεια», ανέφερε ο ίδιος.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")