Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του χημικού ομίλου Ineos, Sir Jim Ratcliffe, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι αγνοεί τους επιστήμονες απαγορεύοντας το fracking και ότι αποτρέπει τις επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας μέσω έκτακτων φόρων, αναφέρουν οι FT.  Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα  χαρακτήρισε την ενεργειακή πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου "βλακείες" 

στην τελευταία του κριτική για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. "Είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς υδρογονάνθρακες, καθώς αυτό αποτελεί το 85% της ενεργειακής μας βάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε. Τα κυβερνητικά στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 75%.

"Η ενεργειακή πολιτική είναι πολύπλοκη, αλλά δεν είναι πυρηνική επιστήμη [ . . .] Δεν πρόκειται να μπορέσετε να τροφοδοτήσετε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με ενέργεια από τον άνεμο", σημείωσε δεικτικά.

Αντίθετα, είπε, οι ΗΠΑ είχαν "πετύχει τα περισσότερα σωστά" όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, έχοντας διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα - μεταξύ άλλων με την εκμετάλλευση των δικών τους πόρων.

"Το να έχεις ανταγωνιστική ενέργεια είναι εξαιρετικά σημαντικό αν θέλεις να συνεχίσουν οι άνθρωποι να επενδύουν στην παραγωγική σου βάση", πρόσθεσε.

Ο Ratcliffe, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι εξακολουθεί να είναι υποψήφιος για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μιλούσε σε εκδήλωση στο Λονδίνο για την προώθηση ενός νέου βιβλίου για την Ineos - Grit, Rigour & Humour - που σηματοδοτεί την 25η επέτειο της εταιρείας.

Και αυτή την εβδομάδα έχει ήδη κατηγορήσει τη βρετανική ρυθμιστική αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών ότι γίνεται "όλο και πιο εχθρική προς τις επιχειρήσεις", αφού μπλόκαρε τη συμφωνία της Ineos να αγοράσει την επιχείρηση πρόσθετων σκυροδέματος της ελβετικής εταιρείας Sika.

"Η στάση της αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη κυβερνητικής στήριξης της μεταποίησης, είτε σε αξιολογήσεις όπως αυτή, είτε στην μη ανταγωνιστική μας προσέγγιση στην ενεργειακή πολιτική", δήλωσε την Τρίτη.

Ο Ratcliffe ίδρυσε την Ineos το 1998 μαζί με τους συνιδιοκτήτες Andy Currie και John Reece, εξαγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία από την BP, την ICI και άλλους για να την εξελίξει σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις χημικών προϊόντων στον κόσμο.

Διαθέτει επίσης κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και στις ΗΠΑ και επένδυσε σημαντικά στην προσπάθεια ανάπτυξης του fracking στη Βρετανία πριν η διαδικασία απαγορευτεί το 2019 λόγω ανησυχιών για τον κίνδυνο σεισμών.

Ο όμιλος έχει επεκταθεί σε επιχειρήσεις που απευθύνονται στον καταναλωτή τα τελευταία χρόνια, όπως η ανάπτυξη του εκτός δρόμου οχήματος Grenadier 4x4 και η εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας OGC Nice, μεταξύ άλλων αθλητικών συμφερόντων, και της μάρκας ρούχων Belstaff.

N. Παλ.