Με κάθετη πτώση 22% σε σχέση με την Τετάρτη 20 Ιουνίου, και στα 82,19 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη, 22 Ιουνίου. Στα επί μέρους στοιχεία, η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 281,29 GWh

ενώ στα μερίδια των καυσίμων, στο ενεργειακό μείγμα, κυριάρχησαν οι ΑΠΕ, με 37% και το φυσικό αέριο με 33,1% για να ακολουθήσουν οι εισαγωγές με 11,7%, τα υδροηλεκτρικά με λιγνίτης κατέχει 6,1%, το φυσικό αέριο 33,1% τα υδροηλεκτρικά με 7,1% και ο λιγνίτης με συμμετοχή μόλις 6,1%. Ακόμη, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 6,463 MWh και οι εισαγωγές στις 16,392 MWh. Η εικόνα των τιμών χονδρικής ηλεκτρισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ήταν  ιδιαίτερα ενθαρρυντική την Τετάρτη, με τις αγορές αναφοράς, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, να κινούνται πάνω από τα 120 ευρώ/MWh, με την ακριβότερη τιμή να καταγράφεται στην Πολωνία με 160,32 ευρώ/MWh. Η εικόνα αυτή διατηρείται και σήμερα, με όλες τις αγορές αναφοράς να σημειώνουν οριακή άνοδο, με εξαίρεση την Ιταλία και την χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στην Πολωνία να καταγράφει νέα άνοδο, 5,6%, στα 16,35 ευρώ/MWh. Φθηνότερη αγορά παραμένει η Φιλανδία, με τιμή στα 47,67 ευρώ/MWh      

Εν τω μεταξύ, την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιουνίου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεαζόμενες από την αύξηση της ζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ΙΕΝΕ για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές spot τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν απότομα την Πέμπτη 15 Ιουνίου, καθώς η χαμηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση της διαθεσιμότητας των πυρηνικών σταθμών περιόρισαν την προσφορά και υπερκάλυψαν την ασθενέστερη ζήτηση που καταγράφηκε πριν από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΑΕΥ)

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε χάρη στην επικράτηση υψηλότερων θερμοκρασιών σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, που ενέτειναν τη χρήση κλιματιστικών. Η Ουγγαρία κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κατά 33,01%, και ακολούθησε η Κροατία, με 32,03%. Επιπλέον, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό περίπου 24% σε σύγκριση με την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Όλες οι χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη παρουσίασαν σημαντική αύξηση των τιμών. Η Ολλανδία παρουσίασε τη χαμηλότερη τιμή, στα 103,04 ευρώ/MWh, αν και με κέρδη 38,85% από τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, για να ακολουθήσει η Γαλλία με 103,42 ευρώ/MWh και ενίσχυση ύψους 36,40%.

Σημειώνουμε ότι η διαθεσιμότητα των μονάδων πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 55% της εγκατεστημένης ισχύος, καθώς παρατάθηκαν οι μη προγραμματισμένες διακοπές στους αντιδραστήρες Cattenom 4 και Paluel 4, ισχύος 1,3 GW που αναμενόταν να επαννεκινήσουν στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της EDF.

Παράλληλα, στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, όλες οι χώρες κατέγραψαν εβδομαδιαία μέση αύξηση των spot τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, πάνω από τα 90 ευρώ/MWh, εκτός της Τουρκίας, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 65,67 ευρώ/MWh. Η Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με μέσες τιμές 93,78 ευρώ/MWh. Αντίθετα, η Ιταλία ήταν η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη με τιμή 108,51 ευρώ/MWh, και με ποσοστιαία αύξηση 15,73% και ακολούθησε η Ουγγαρία, με αύξηση 33,01% και μέση τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς τα 106,17 ευρώ/MWh.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, την προηγούμνη εβδομάδα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε όλες τις υπό ανάλυση αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός Κροατίας και Ουγγαρίας, όπου η ζήτηση μειώθηκε κατά -13,64% και -4,46% αντίστοιχα. Συνολικά, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε ολόκληρη την εν λόγω περιοχή κατά 1,00%, σε 14643,88 GWh. Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6,65% παρατηρήθηκε στην Ρουμανία, ενώ η μικρότερη καταγράφηκε στην Κροατία κατά 1,89%. Ελλάδα και Ιταλία παρουσίασαν μέτρια αύξηση της ζήτησης κατά 2,86% και 2,97% αντίστοιχα.

Επίσης, η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη μειώθηκε από την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, κατά -3,6% και ανήλθε στις 1807,69 GWh, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη χαμηλότερη ηλιακή παραγωγή, όταν η αντίστοιχη αιολική αυξήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, η αιολική παραγωγή σε ολόκληρη την περιοχή αυξήθηκε κατά 7,1% και ανήλθε σε 990,49 GWh. Όλες οι χώρες, εκτός  Σερβίας, Ελλάδας και Τουρκίας, παρουσίασαν αύξηση, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στην Ιταλία, κατά 203,3%, και στην Ουγγαρία κατά 166,7%. Αντίθετα, σε Σερβία, Ελλάδα και Τουρκία η αιολική παραγωγή υποχώρησε κατά -60,1%, -26,0% και -21,0% αντίστοιχα. Επιπλέον, η ηλιακή παραγωγή στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μειώθηκε κατά -14,1% και ανήλθε συνολικά σε 817,19 GWh, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον άστατο και συννεφιασμένο καιρό που επικρατεί εδώ και εβδομάδες σε τμήματα της περιοχής.

Οι περισσότερες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός Κροατίας και Ουγγαρίας, σημείωσαν απώλειες, με την παραγωγή στην Ιταλία να υποχωρεί κατά -25,2%. Η παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά την  προηγούμενη εβδομάδα κατά -21,5%, και ανήλθε σε 278,33 GWh.

Όσον αφορά στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε στις περισσότερες από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός Ιταλίας και Κροατίας, εξαιτίας των οποίων η συνολική παραγωγή υποχώρησε κατά -7,08% σε σύγκριση με την δεύτερη εβδομάδα του μήνα και ανήλθε στις 3443,10 GWh.

Βουλγαρία, Ελλάδα και Σερβία αύξησαν την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 49,88%, 31,54% και 9,47% αντίστοιχα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιουνίου, η παραγωγή θερμικής ενέργειας μειώθηκε κατά -5,73% και κατανέμεται σε οριακή μείωση της παραγωγής από άνθρακα, και σημαντική μείωση της παραγωγής από φυσικό αέριο. Κατά συνέπεια, στην ΝΑ Ευρώπη, η συνολική θερμική ηλεκτροπαραγωγή, ανήλθε στις 4614,33 GWh, με την πτώση της παραγωγής με χρήση άνθρακα να φθάνει στο -0,22% και την μείωση της παραγωγής με χρήση αερίου να φθάνει σε -13,60%.

Πιο συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή και η παραγωγή από φυσικό αέριο στην Ιταλία μειώθηκαν κατά -73,74% και κατά -50,66% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα τα αντίστοιχα νούμερα -άνθρακας και φυσικό αέριο- είχαν θετικό πρόσημο, στο 108,64% και 63,83% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής από ΑΠΕ και της υψηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σημαντικά χαμηλότερες κατά -38,13% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης την τρίτη εβδομάδα του μήνα, και αντιστοιχούν σε 669,05 GWh. Η Ρουμανία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην  ΝΑ Ευρώπη, σημείωσε αυξημένες ροές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 71,47%, ενώ η Βουλγαρία που είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην ίδια περιοχή σημείωσε εξαγωγές ύψους 137,46 GWh. Σημειώνουμε ότι αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο γεγονός ότι Ρουμανία και Βουλγαρία, με τα περίπου 3,3GW εγκατεστημένης πυρηνικής ισχύος διαθέτουνν άφθονη κάλυψη βασικού φορτίου που τους επιτρέπει να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Στο μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου τώρα,  τα futures στο TTF διόρθωσαν έντονα πτωτικά στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων της Τετάρτης, 20 Ιουνίου, και διαμορφώθηκαν στα 36, 743 ευρώ/MWh, από άνω των 38 ευρώ στο ξεκίνημα της ημέρας, με το ποσοστό της υποχώρησης να φθάνει στο -5,08%, ενώ από το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου σημειώνουν περαιτέρω πτώση 1,48%, και κινούνται στην περιοχή των 36,200 ευρώ/MWh.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έγιναν ανοδικές αυτή την εβδομάδα, μετά το χαμηλό διετίας που σημείωσαν στις αρχές Ιουνίου, λόγω των επαναλαμβανόμενων σχεδίων για το κλείσιμο της παραγωγής στο ολλανδικό κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen τον Οκτώβριο και της συνεχιζόμενης συντήρησης στα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου Troll και Oseberg, η οποία ακολούθησε την παράταση της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna. Τις τιμές επηρέασαν οι προβλέψεις για θερμότερες καιρικές συνθήκες και παρατεταμένες διακοπές εφοδιασμού από την Νορβηγία, την ώρα που οι traders συνεχίζουν να ανησυχούν για τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες της διαθέτουν ασυνήθιστη πληρότητα για την περίοδο που διανύουμε.

Ένας σημαντικός παράγοντας που επέφερε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, την περασμένη Πέμπτη, ήταν η ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι το κοίτασμα Groningen θα κλείσει οριστικά την 1η Οκτωβρίου 2023. Καθώς το εν λόγω κοίτασμα αποτελεί εκ των κύριων προμηθευτών στην Ευρώπη, είναι επόμενο να αυξάνει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό σε μια εποχή που η ήπειρος βασίζεται σε εισαγόμενο LNG, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κοίτασμα πρόκειται να κλείσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, μετά τις έντονες τοπικές αντιδράσεις για μια σειρά σεισμικών δονήσεων εξαιτίας της παραγωγικής δραστηριότητας, που ανάγκασαν την Κυβέρνηση να επισπεύσει το κλείσιμο. Από τους εκατοντάδες σεισμούς που προκλήθηκαν από την παραγωγή έχουν προκληθεί ζημιές σε χιλιάδες κατοικίες στην περιοχή, από τη δεκαετία του 1980. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012, έχουν κατεδαφιστεί πάνω από 3.300 σπίτια λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τους σεισμούς.