Δεν απέχουμε πολύ από το να περπατάμε στον δρόμο, να φοράμε τα γυαλιά και να εμφανίζονται μπροστά μας πληροφορίες ή γραφικά για κάποια περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, για κάποιο κτίριο που είδαμε ή, εάν είμαστε σε ένα μουσείο, πληροφορίες για κάποιο μνημείο, τονίζει ο κ. Μπέκης. «Δεν υπάρχει τίποτα σήμερα που να μην έχει στο εσωτερικό του μικροτσίπ. Δεν είναι ορατά, αλλά βρίσκονται παντού», τονίζει στην «Κ» ο Ντίνο Μπέκης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Wearables & Mixed Signals Solutions στην αμερικανική Qualcomm. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η τεχνολογική «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει τεκτονικές αλλαγές και καθιστά ακόμη πιο πολύτιμη την παρουσία τους

«Δεν υπάρχει τίποτα σήμερα που να μην έχει στο εσωτερικό του μικροτσίπ. Δεν είναι ορατά αλλά βρίσκονται παντού», τονίζει στην «Κ» ο Ντίνο Μπέκης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Wearables & Mixed Signals Solutions στην αμερικανική Qualcomm. Και μπορεί η έλλειψή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας να προκάλεσε αναταραχές σε νευραλγικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, όμως η τεχνολογική «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει τεκτονικές αλλαγές και καθιστά ακόμη πιο πολύτιμη την παρουσία τους. «Ακόμη και το χαρτί που έχετε στα χέρια σας για να σημειώνετε προέκυψε από κάποια μηχανή που αποτελείται από μικροτσίπ», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας. Η ζήτηση για μικροτσίπ αυξάνεται ραγδαία για να καλυφθούν ανάγκες στην τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), στην επαυξημένη πραγματικότητα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων κ.α. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιήσει τεράστιους όγκους δεδομένων και να καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία δεν θα αναμέναμε ποτέ ή σε παρατηρήσεις που δεν θα κάναμε ποτέ μόνοι μας», αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής κ. Μπέκης, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην εκδήλωση Atoms to Algos. «Οτιδήποτε και να φανταστώ για το μέλλον ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στο πώς θα είναι τελικά η πραγματικότητα».

«H τεχνητή νοημοσύνη είναι η εποχή στην οποία κατευθυνόμαστε αυτή τη στιγμή και η οποία φέρνει τις μεγαλύτερες αλλαγές». Ποιες είναι αυτές; Η δημοφιλής τεχνολογική εφαρμογή CHATGPT δεν συντάσσει μόνον κείμενα, αλλά πλέον, μπορεί να γράψει ακόμη και κώδικα. Σε 10 χρόνια από τώρα, το γεγονός πως κάποιος γράφει κώδικα θα είναι κάτι πολύτιμο; «Ισως και όχι αφού οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να το κάνουν αυτό για σένα», απαντά. Ωστόσο, ειδικότητες όπως ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής ενός λογισμικού ή για παράδειγμα ειδικότητες που «τεστάρουν» την ποιότητα του κώδικα κ.ά., είναι απαραίτητες. «Πολλοί κλάδοι αυτοματοποιούνται, όμως η ανθρώπινη αλληλεπίδραση θα συνεχίσει να είναι αναγκαία», λέει, ερωτώμενος για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. «Για παράδειγμα, η βιομηχανική επανάσταση άλλαξε τον τρόπο εργασίας. Επειτα, η έκρηξη του Ιντερνετ έφερε περισσότερες αλλαγές αλλά δημιούργησε νέους τομείς. Σήμερα, εκτιμώ πως επαναλαμβανόμενες εργασίες, οι οποίες δεν απαιτούν κάποια καινοτόμα σκέψη, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν».

Στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το είδος των δεδομένων που της χορηγούνται προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα, κάτι που αυτόματα καθιστά απαραίτητη την ανθρώπινη παρέμβαση. «Κάθε νέα και εντυπωσιακή τεχνολογία έχει μία φωτεινή και μία σκοτεινή πλευρά. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει είναι πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και διαχειρίζονται την τεχνολογία ως εργαλείο. Η ηθική και η ορθή κρίση δεν μπορούν να αντικατασταθούν».

Η έκρηξη της τεχνολογίας και η επιθυμία συνδυασμού του πραγματικού με τον εικονικό κόσμο, μπορεί να μετατρέψει συσκευές υψηλής τεχνολογίας σε... καθημερινό αξεσουάρ. Ο κ. Μπέκης δεν αποκλείει να δούμε στο μέλλον γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας να λαμβάνουν τη μορφή ακόμη και γυαλιών ηλίου, έχοντας όμως πολλαπλές και εντυπωσιακές δυνατότητες. «Σκεφτείτε να περπατάμε στον δρόμο, να φοράμε τα γυαλιά και να εμφανίζονται μπροστά μας πληροφορίες ή γραφικά για κάποια περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, για κάποιο κτίριο που είδαμε ή, εάν είμαστε σε ένα μουσείο, πληροφορίες για κάποιο μνημείο». Η ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προϋποθέτει βέβαια και την επάρκεια σε μικροτσίπ, κάτι που δεν ήταν στις απόλυτες προτεραιότητες της Ευρώπης μέχρι πριν από την πανδημία. Πλέον, μέσω του European Chips Act, βασική επιδίωξή της είναι να απεξαρτηθεί –έως έναν βαθμό– από διεθνείς προμηθευτές, να αναπτύξει τα δικά της εργοστάσια κατασκευής μικροτσίπ και να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά στο 20% έως το 2030. «Στην Ευρώπη καθώς και στις ΗΠΑ θα υπάρχει σημαντική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας», προβλέπει ο κ. Μπέκης, ο οποίος τονίζει πως για την ανέγερση τέτοιων μονάδων απαιτούνται αστρονομικά ποσά, άνω των 20 δισ. δολ. Είναι αυτό ευκαιρία για την Ελλάδα; «Σαφώς», απαντά, «στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή κατάρτιση στον κλάδο των μηχανικών και της επιστήμης, το κόστος για την απόκτηση ταλέντου είναι χαμηλό, ενώ οι εργαζόμενοι είναι πιστοί, παραμένουν δηλαδή στις εταιρείες. Εάν οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη των επενδύσεων, νομίζω πως θα δείτε εταιρείες όπως η Qualcomm ή άλλες να επενδύουν πιο επιθετικά».

Κάθε νέα τεχνολογία έχει μία φωτεινή και μία σκοτεινή πλευρά. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιούμε το κάθε εργαλείο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")