Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παράγει περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές φέτος, η πρώτη από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτύχει αυτό το κατόρθωμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Rystad Energy. Η χώρα θα φθάσει σε αυτό το σημαντικό ορόσημο απεξάρτησης από τον άνθρακα φέτος, ενώ η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές θα ξεπεράσει

το μέσο όρο του 50% το 2023, ξεπερνώντας τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το ρεκόρ, προβλέπει η Rystad.

Η Ισπανία είναι ένας από τους μακροχρόνιους ηγέτες στον ευρωπαϊκό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική δυναμικότητα τα τελευταία 10 χρόνια, δήλωσε η Rystad.

Ειδικότερα, η χώρα ήταν ένας πρώιμος υποστηρικτής της χερσαίας αιολικής ενέργειας, τεχνολογία που σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, πρόσθεσε.

Σημαντικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έχουν επίσης αυξήσει τη δυναμικότητα και τη σχετική παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Ο Fabian Rønningen, ανώτερος αναλυτής στην ομάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας της Rystad Energy, δήλωσε: "Τα επιτεύγματα της Ισπανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου του ιστορικού στρατηγικών επενδύσεων και της έγκαιρης υιοθέτησης.

"Η πρόοδός της θα πρέπει να αποτελέσει σαφές σημείο αναφοράς για τους ομολόγους της και να χρησιμεύσει ως απόδειξη της δυνατότητας επίτευξης ενός καθαρότερου ενεργειακού μέλλοντος".