Η Πορτογαλία έχει μειώσει τις εκπομπές κατά 35% από το 2005, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Ιδρύματος Francisco Manuel dos Santos, Pordata, σε συνεργασία με την Πορτογαλική Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Πορτογαλία έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ

που είναι 24%. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει επίσης μια μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ότι η χώρα σημειώνει αύξηση της θερμοκρασίας της, με παράλληλη αύξηση του όγκου των αποβλήτων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι προκλήσεις της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα θα συζητηθούν σε μια συζήτηση στο σταθμό Tejo Power Station στη Λισαβόνα, σε μια πρωτοβουλία των φορέων διαχείρισης αποβλήτων Novo Verde και ERP Portugal, σε συνεργασία με το Ίδρυμα EDP.

Η ημέρα περιλαμβάνει επίσης άλλες πρωτοβουλίες, τόσο στη Λισαβόνα όσο και σε πόλεις όπως η Guimarães ή η Coimbra, η Braga, η Guarda ή η Funchal, κυρίως με συνέδρια.

Η εταιρεία Prosegur θα παρουσιάσει επίσης έναν κατάλογο με τα κυριότερα, κατά τη γνώμη της, περιβαλλοντικά εγκλήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η παράνομη, αδήλωτη και ανεξέλεγκτη αλιεία, η κατοχή και το παράνομο εμπόριο ειδών, το παράνομο κυνήγι ή η λαθροθηρία, η παράνομη εκμετάλλευση και εμπορία ξύλου, η παράνομη εξόρυξη ορυκτών πόρων και η παράνομη διαχείριση αποβλήτων.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ολλανδία είναι οι φετινές χώρες υποδοχής της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο της φετινής εκδήλωσης βρίσκονται οι λύσεις για τη ρύπανση από τα πλαστικά.

euractiv.gr