Σαχαλίνη: Πρόσκληση σε Ινδικές και Κινεζικές Εταιρείες να Αντικαταστήσουν τις Ευρωπαϊκές σε Ενεργειακά Πρότζεκτ

Σαχαλίνη: Πρόσκληση σε Ινδικές και Κινεζικές Εταιρείες να Αντικαταστήσουν τις Ευρωπαϊκές σε Ενεργειακά Πρότζεκτ
energia.gr
Τρι, 6 Ιουνίου 2023 - 16:04

Ο τοπικός κυβερνήτης της νήσου Σαχαλίνη, στη ρωσική Άπω Ανατολή, κάλεσε εταιρείες από την Ινδία και την Κίνα να αξιοποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής μετά την αποχώρηση ευρωπαϊκών και αμερικανικών μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει στενότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την χώρες της Ασίας μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, πέρυσι, και τις κυρώσεις της Δύσης, που ακολούθησαν. «Προσκαλούμε εταιρείες από την Κίνα και την Ινδία σε έργα του ενεργειακού συγκροτήματος. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για αυτές να καλύψουν το κενό που άφησαν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στην αγορά υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο κυβερνήτης της Σαχαλίνης Βαλερύ Λιμαρένκο στον ιστότοπο της τοπικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Shell και η ExxonMobil αποσύρθηκαν πέρυσι από ενεργειακά έργα στη Ρωσία, αξίας πολλών δις δολαρίων.

Στη νήσο Σαχαλίνη βρίσκεται το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2 (LNG), το οποίο διευθύνει κοινοπραξία με επικεφαλής την Gazprom, και το πετρελαϊκό έργο Sakhalin-1, στο οποίο ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft έχει μερίδιο 20%. Η ινδική ONGC Videsh Limited έχει ήδη ισότιμο μερίδιο στο έργο.Ο Λιμαρένκο δήλωσε επίσης ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο η Ουάσιγκτον έθεσε υπό κυρώσεις το 2015 για τον ρόλο της Μόσχας στην Ουκρανία εκείνη την εποχή, πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή, όπως είχε προγραμματιστεί, το 2025.