Ο κύβος ερρίφθη. Η πρόσφατη επικύρωση της απόφασης από την ΕΕ σχετικά με την απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και diesel μετά το 2035 δεν χαράσσει απλώς το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της μετάβασης σε ένα νέο, κλιματικά ουδέτερο, καθεστώς, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό ενός πολυδιάστατου και πολυσύνθετου οικοσυστήματος

Ακόμη και οι κατασκευαστές που δεν πίστεψαν και ως εκ τούτου δεν επένδυσαν στο «άρμα» της ηλεκτροκίνησης είναι πλέον αναγκασμένοι να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής. 

Δυσεύρετες πρώτες ύλες

Η μαζικότητα της παραγωγής των ηλεκτροκίνητων οχημάτων επιβεβαίωσε εκείνους που προέβλεπαν την αποκλιμάκωση του κόστους τους και των τιμών τους. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έγιναν από τη μία ημέρα στην άλλη προσιτά. Ναι μεν η ψαλίδα από τα συμβατικά τετράτροχα έκλεισε, ωστόσο θα χρειαστεί να διανυθεί αρκετός δρόμος ακόμη ώστε επιτευχθεί πλήρης εξίσωση. 

Το ακριβό λίθιο και οι σπάνιες γαίες αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες για τις σταθερά υψηλές τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα, διατυπώνεται ανοιχτά η ανησυχία ότι οι διαθέσιμες ποσότητες λιθίου δεν επαρκούν ώστε να «τροφοδοτήσουν» το πράσινο κύμα της ηλεκτροκίνησης. Aρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν ήδη τον τρόπο απαγκίστρωσής τους από δυσεύρετες πρώτες ύλες, κάτι που θα σημάνει όχι μόνο την αισθητή υποχώρηση του κόστους των μπαταριών αλλά και τον περαιτέρω περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.

Την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική, όχι όμως αρκετή ώστε να καταστήσει τα ηλεκτρικά οχήματα τον κανόνα. Αυτό αναμένεται να συμβεί με τις μπαταρίες στέρεου τύπου (solid state batteries), οι οποίες αναμένεται να δώσουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Οι μπαταρίες στέρεου τύπου θα διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τους σημερινούς συσσωρευτές: μικρότερο μέγεθος και βάρος, υπερδιπλάσια ταχύτητα φόρτισης, μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα καθώς και χαμηλότερο έως και 50% κόστος. 

Είναι σαφές ότι εκείνη η αυτοκινητοβιομηχανία που θα καταφέρει να εισαγάγει πρώτη στα μοντέλα της την τεχνολογία των στέρεων μπαταριών θα αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα. Υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, με κάποιες εξαιρέσεις κατασκευαστών, που έχουν κυκλώσει το όχι και τόσο μακρινό 2028. 

Περισσότερα ή ισχυρότερα σημεία φόρτισης;

Προσεγγίζοντας το τέλος της δεκαετίας, οι υποδομές αναμένεται να αναπτυχθούν και τα σημεία φόρτισης να πολλαπλασιαστούν. Γενναία αύξηση πρόκειται να δεχτεί και η ισχύς ή, αν προτιμάτε, η ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας με μια σύντομη στάση να μπορεί κανείς να ανακτήσει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα αυτονομίας. Οι πανίσχυροι, δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές θα ολοκληρώσουν τη μετάβαση στο νέο, ηλεκτροκίνητο καθεστώς, βάζοντας τέλος στο περίφημο «range anxiety», στο άγχος δηλαδή που προκαλεί στον οδηγό η πεπερασμένη αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")