Δεν κοστίζει τίποτα στον Ερντογάν να συμφωνήσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , για να πάρει τα F-16 αλλά τότε η Αμερική χάνει μία ευκαιρία να συμμορφώσει την Τουρκία σε πολλά μέτωπα , τώρα που απεκαλύφθη η «Αχίλλειος πτέρνα» της. Εν πρώτοις, είναι η γνωστή ιστορία του επαμφοτερίζοντος «συμμάχου» από την εποχή του β’ παγκοσμίου πολέμου οπότε η Τουρκία εφοδίαζε τον Χίτλερ με αναγκαία ορυκτά για την βιομηχανία τoυ και εισέπραττε κλεμμένο από τους Εβραίους χρυσό.

 

Μεταπολεμικώς αυτή η συμπεριφορά του «επιτηδείου ουδετέρου» εξελίχθη εις συμπαραστάτη της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας που αποτελεί στρατιωτική εισβολή και  παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ανεξαρτήτου κράτους και πρέπει να σταματήσει.

Η Τουρκία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ή μήπως όχι; Αν ναι, πρέπει να ταχθεί παρά το πλευρό της Βορειατλαντικής συμμαχίας και να παύσει να τροφοδοτεί την Ρωσία με όπλα, τρόφιμα και διευκολύνσεις.

Η επομένη παρασπονδία  της Τουρκίας είναι η εισβολή και κατοχή Κυπριακού εδάφους απ’ το 1974.Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ ίσως να είχε αποφευχθεί η καταστροφή αυτή και σήμερα η νήσος να ήταν αυτοδιάθετη ως χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εκφρασθεί ευνοϊκά υπέρ της Κύπρου την προηγουμένη τετραετία του. Εάν επιθυμεί την ανανέωση της από το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ θα ήταν μία ευκαιρία για τους Ελληνοαμερικανούς Δημοκρατικούς να του το υπενθυμίσουν.

Για να εγκρίνει το Αμερικανικό κογκρέσο την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα πρέπει να αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο που είναι βασική προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα και όχι με δυσλειτουργικά τεχνάσματα ως του σχεδίου Ανάν.

Η Συρία επίσης έχει υποστεί εδαφικές απώλειες από την Τουρκία που πρέπει να αποκατασταθούν .Να παύσει να προστατεύεται από τους Ρώσους και ο Ερντογάν να μην «ερωτοτροπεί» με το Ισλαμικό κράτος και τους μαχητές του.

Οι Σύροι-Κούρδοι και Ιρακινοί βρίσκονται συχνά στο σκόπευτρο του Τουρκικού πυροβολικού, με πρόσχημα την παραβίαση των Τουρκικών συνόρων. Θα πρέπει κι αυτό να σταματήσει. Μ’ ένα σμπάρο… τρία τρυγόνια!

Τέλος αλλ’ όχι άνευ σημασίας για την ειρήνη στην ΝΑ Μεσόγειο, είναι ο όρος της μη χρήσεως των νέων F-16 εναντίον της Ελλάδος στο Αιγαίον και της Κύπρου στη Θάλασσα της Λυκίας.

Αν όντως ΝΔ της Κρήτης υπάρχουν ικανά αποθέματα φυσικού αερίου για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό, η Τουρκία πρέπει να παύσει ν’ απειλεί  και να χρησιμοποιεί την αεροπορία μόνον δια αμυντικούς σκοπούς και όχι για επίδειξη ισχύος που δεν έχει αφού ο Ερντογάν εκλιπαρεί για τα Αμερικανικά F-16.

Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας τέλος έχει ανάγκη από εξυγίανση και τερματισμό των πειραμάτων όπως της μείωσης των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός καλπάζει. Η βοήθεια του ΔΝΤ για να τεθούν τα οικονομικά της είναι απαραίτητη κι αυτός είναι ένας άλλος μοχλός πιέσεως στον Ερντογάν για να ανακτήσει την  εμπιστοσύνη του διεθνούς κεφαλαίου. Χρειάζεται ακολούθως δημοσιονομική πειθαρχία και  αποτελεσματική νομισματική-πιστωτική πολιτική. Μόνον τότε η κατολίσθηση της Τουρκικής λίρας θα σταματήσει.

Εάν πράγματι ο Ερντογάν θέλει τα Αμερικανικά F-16 πάντα ταύτα θα συνιστούσαν  ένα  λογικό πακέτο ανταλλαγής. Οι αξιώσεις της Τουρκίας αποβαίνουν εις βάρος του Τουρκικού λαού που χειμάζεται κι αυτός είναι ο σοβαρότερος ίσως λόγος που η Αμερική δεν πρέπει να υποχωρήσει στα Τουρκικά παζάρια.  

Διαβάστε ακόμα