Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Βουλγαρία να αναστείλει το ισχύον καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων για τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εφαρμόσει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο της εαρινής δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2023, η Επιτροπή καθοδήγησε τα κράτη μέλη να οικοδομήσουν εύρωστες και ανθεκτικές στο μέλλον οικονομίες και μακροπρόθεσμη ευημερία.

 

Μετά τις εκκλήσεις της Ένωσης Εργοδοτικών Οργανώσεων της Βουλγαρίας να επαναφέρει το σύστημα επιδοτήσεων που η κυβέρνηση σταμάτησε στις 31 Μαρτίου, η Επιτροπή συνέστησε στην κυβέρνηση να σταματήσει το σύστημα.

Μέσω του συστήματος, η βουλγαρική κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις εν μέσω της απότομης αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τα τεράστια κέρδη των κρατικών εταιρειών ενέργειας, οι οποίες εξήγαγαν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας ρεκόρ σε γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Αυτό επέτρεψε εν μέρει στη Βουλγαρία να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, αν και με την εξισορρόπηση των ενεργειακών αγορών, η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντλεί τέτοιες επιδοτήσεις και θα πρέπει, σύμφωνα με την Επιτροπή, να είναι συνεπώς πιο προσεκτική στο δημοσιονομικό της έλλειμμα στο μέλλον.

Τη Δευτέρα, τα δύο κορυφαία πολιτικά κόμματα της χώρας, το GERB και το PP-DB, ανακοίνωσαν ότι θα εκλέξουν κυβέρνηση που θα επιτύχει δημοσιονομικό έλλειμμα 3% στο πλαίσιο του στόχου της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη έως το 2025.

Μια άλλη σύσταση της Επιτροπής περιλαμβάνει τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής δομής διαχείρισης για την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, για το οποίο η χώρα θα λάβει 6 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης στη Βουλγαρία να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια με την ταχύτερη εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Επιτροπή αναμένει να επιταχυνθεί η αποκατάσταση των κτιρίων, να εισαχθούν προωθητικές λύσεις στην κεντρική θέρμανση και τις αστικές μεταφορές και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής υποδομής.

Μετά τη συρρίκνωση της βουλγαρικής οικονομίας κατά 4% το 2020, η οικονομία της χώρας αυξήθηκε κατά 7,6% το 2021 και κατά 3,4% το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 1,5% φέτος και 2,4% το επόμενο έτος.

euractiv.gr