Ρωσία: Οι Ευρωπαίοι Προσπαθούν να Αποκρύψουν τα Ίχνη και τους Δράστες των Εκρήξεων στους Αγωγούς Nord Stream

Ρωσία: Οι Ευρωπαίοι Προσπαθούν να Αποκρύψουν τα Ίχνη και τους Δράστες των Εκρήξεων στους Αγωγούς Nord Stream
energia.gr
Πεμ, 25 Μαΐου 2023 - 17:35
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για «πλήρη αποτυχία αποτελεσμάτων», όπως τη χαρακτήρισε, στην έρευνα για την ταυτοποίηση των υπευθύνων για τις εκρήξεις στους αγωγούς αερίου Nord Stream πέρυσι

Ανεξήγητες υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 προκάλεσαν ρωγμές στον αγωγό Nord Stream 1 και στον άρτι κατασκευασθέντα Nord Stream 2, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. 

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας και οι δύο χώρες λένε πως οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, όμως δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποιος ευθυνόταν. Οι δύο χώρες και η Γερμανία διεξάγουν έρευνα για το συμβάν.

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι καθυστερούν εσκεμμένα και ότι προσπαθούν να αποκρύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις. Εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον αδιαφανή, όπως τον χαρακτήρισε, τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα και για την άρνησή τους να συνεργαστούν με τη Ρωσία.

«Σημειώθηκε πως οι χώρες αυτές δεν ενδιαφέρονται να καθορίσουν τις πραγματικές συνθήκες της δολιοφθοράς. Αντίθετα, καθυστερούν τις προσπάθειές τους και προσπαθούν να αποκρύψουν τα ίχνη και τους αληθινούς δράστες του εγκλήματος, πίσω από το οποίο πιστεύουμε πως βρίσκονται χώρες που όλοι ξέρουμε», είπε.

«Δεν είναι σύμπτωση πως απίθανες εκδοχές του τι συνέβη "διαρρέουν" στα μέσα ενημέρωσης, στην προσπάθεια να θολώσουν τα νερά».

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν το συμβάν «πράξη δολιοφθοράς». Η Μόσχα επέρριψε την ευθύνη στη Δύση. Καμία πλευρά δεν έχει δώσει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία διενήργησαν αντικειμενική, όπως τη χαρακτήρισε, έρευνα με τη συμμετοχή επίσης της Ρωσίας.