Επενδύσεις συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ πραγµατοποίησε κατά το 2022 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς συνεχίζει την ανάπτυξη νέων µονάδων ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα)

Παράλληλα, κατά την περυσινή χρήση ξεκίνησε και το έργο της αποθήκευσης ενέργειας µέσω αντλησοταµίευσης στην Αµφιλοχία, συνολικής ισχύος 680 MW. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ, η οποία αναµένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Μεταξύ των νέων επενδύσεων του οµίλου περιλαµβάνεται και η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας ΑΝΑΞ, η οποία δροµολογεί την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού σταθµού 246,35 MW στη Ροδόπη. Επίσης ολοκληρώθηκαν εξαγορές επιπλέον εταιρειών που αναπτύσσουν φωτοβολταϊκούς σταθµούς στη Θεσσαλία (222,3 ΜW συνολικά), ενώ υπεγράφη και προσύµφωνο για το 70% εταιρείας που αναπτύσσει οκτώ αιολικά πάρκα ισχύος 230,7 MW στην Αιτωλοακαρνανία. Στο τέλος του 2023 αναµένεται να ολοκληρωθεί και η απόκτηση εταιρείας στη Βουλγαρία, που σχεδιάζει ένα φωτοβολταϊκό σταθµό ισχύος της τάξεως των 140 MW.

Με βάση το επενδυτικό πλάνο του οµίλου, η εγκατεστηµένη ισχύς αναµένεται να αυξηθεί από 1,2 GW σήµερα (υπολογίζονται και περίπου 300 MW που αφορούν το αιολικό πάρκο Καφηρέα στη νότια Εύβοια, το οποίο θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του καλοκαιριού) σε 3,3 GW στο τέλος του 2025. Το επενδυτικό πρόγραµµα του οµίλου, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2022-2029 προβλέπει την επέκταση της εγκατεστηµένης ισχύος σε πάνω από 6,4 GW. Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράµµατος, η λειτουργική κερδοφορία του οµίλου, µε όρους EBITDA, πρόκειται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μαζί και µε τις υπόλοιπες τεχνολογίες ενέργειας (π.χ. υπεράκτια αιολικά πάρκα, αποθήκευση ενέργειας κ.τ.λ.) το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων του οµίλου στην Ελλάδα διαµορφώνεται σε 12 GW. Επιπλέον 1 GW έργων βρίσκεται υπό εξέταση σε άλλες χώρες. Πάντως, το εν λόγω επενδυτικό πρόγραµµα αναµένεται, εκτός απροόπτου, να υλοποιηθεί υπό νέα ιδιοκτησία. Σύµφωνα µε πηγές του οµίλου, το προσεχές διάστηµα, και συγκεκριµένα λίγο µετά τις επικείµενες εκλογές, αναµένεται να επισηµοποιηθεί η συµφωνία εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον αυστραλιανό επενδυτικό όµιλο First Sentier. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κατ’ αρχήν συµφωνία της τελευταίας µε την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα τεθεί επικεφαλής της χρηµατοδότησης. Η συνολική αξία της συµφωνίας εξαγοράς αναµένεται να προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ για το σύνολο των µετοχών της θυγατρικής του οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το 2022 τα έσοδα του οµίλου αυξήθηκαν κατά 9,1% σε 298 εκατ. ευρώ, ενώ η προσαρµοσµένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόµενες δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 3% σε 164,7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, µικρή αύξηση κατά 2,5% σηµείωσαν και τα προσαρµοσµένα καθαρά κέρδη σε 69,7 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση των εσόδων συνέβαλαν κυρίως ο κλάδος ενέργειας λόγω αυξηµένης παραγωγής αλλά και ο τοµέας κατασκευών. Σηµειώνεται πως στο τέλος του 2022 υλοποιήθηκε και η απόφαση που είχε ληφθεί το 2020 για τη διανοµή δωρεάν µετοχών σε διοικητικά στελέχη του οµίλου, για επίτευξη στόχων. Η σχετική δαπάνη ανήλθε σε 48,8 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά τα οικονοµικά µεγέθη, έστω κι αν σε ταµειακό επίπεδο δεν υπήρξε κάποια επίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπολογίζοντας το συγκεκριµένο κόστος, τα λειτουργικά κέρδη περιορίστηκαν κατά 28,5% σε 115,9 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ.

(από moneyreview.gr)