η οποία εδώ και μισό αιώνα τροφοδοτεί με νερό την πόλη αλλά και άλλες πόλεις της βορειοανατολικής περιοχής της Καταλονίας. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, έχει γίνει το πιο ορατό σύμβολο της χειρότερης ξηρασίας που έχει γνωρίσει η περιοχή αυτή.
Η στάθμη του νερού έχει πέσει τόσο χαμηλά - κάτω από το 10% της χωρητικότητας της τεχνητής λίμνης- που υπάρχει ήδη κίνδυνος να μολυνθεί το νερό με λάσπη. Στόχος των ισπανικών αρχών είναι να αδειάσει η Sau τόσο από τα ψάρια όσο και από το νερό της, το οποίο μεταφέρεται το συντομότερο δυνατό σε άλλο ταμιευτήρα, πριν η ποιότητά του πέσει κάτω από τα επιτρεπτά όρια.
"Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το νερό όσο πιο γρήγορα μπορούμε, επειδή η ποιότητα αυτή τη στιγμή το χειμώνα ήταν καλή [αλλά] την άνοιξη θα γίνει πολύ, πολύ κακή και προσπαθούμε να βγάλουμε όλα τα ψάρια από εκεί", δήλωσε στο BBC, ο Samuel Reyes, διευθυντής της Καταλανικής Υπηρεσίας Υδάτων (ACA).
Η ένταση της ξηρασίας που έχει πλήξει την Καταλονία γίνεται αντιληπτή μέσα από ένα θέαμα που φαίνεται να έχει τουριστικό ενδιαφέρον, πριν αποκωδικοποιηθεί. Μέσα στον ταμιευτήρα, η κομψή εκκλησία Sant Roma de Sao, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα, θα έπρεπε κανονικά να καλύπτεται από το νερό, όπως συμβαίνει από τη δημιουργία του φράγματος το 1962. Αλλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η βροχή έχει αποφύγει την Καταλονία, ρίχνοντας τη στάθμη του νερού στο 8% της χωρητικότητας του ταμιευτήρα στις αρχές Μαρτίου, από 55% ένα χρόνο νωρίτερα.
Ενώ η κατάσταση στην Καταλονία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, ιδίως στις νότιες και ανατολικές περιοχές. Στα μέσα Μαρτίου, οι ταμιευτήρες στη λεκάνη Guadalquivir της Ανδαλουσίας ήταν κατά μέσο όρο στο 26% της χωρητικότητας, μια μονάδα κάτω από την εσωτερική Καταλονία, και στη νοτιοανατολική λεκάνη Segura ήταν στο 36%. Αυτό συγκρίνεται με το 83% της χωρητικότητας σε τμήματα της βορειοδυτικής περιοχής.
Τον Μάρτιο, η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET δήλωσε ότι η χώρα στο σύνολό της "συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση μετεωρολογικής ξηρασίας που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο".
Δεν οφείλονται όλες οι ξηρασίες στην κλιματική αλλαγή, αλλά η αυξημένη θερμότητα στην ατμόσφαιρα αφαιρεί περισσότερη υγρασία από τη γη, επιδεινώνοντας τις ξηρασίες. Ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου από την αρχή της βιομηχανικής εποχής, και οι θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός αν υπάρξουν δραστικές περικοπές στις εκπομπές ρύπων.
Οι μεσογειακές χώρες κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας
Στην Ευρώπη, περιοχές όπως η Καταλονία -που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα- είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, σύμφωνα με τον Μιγκέλ Μαντζαναρές, μετεωρολόγο με έδρα τη Βαρκελώνη, ο οποίος μελετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην ήπειρο.
"Η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές όσον αφορά την κλιματική αλλαγή", δήλωσε, χαρακτηρίζοντας χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και οι χώρες των Βαλκανίων ως υψηλού κινδύνου. "Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια κλειστή θάλασσα, η οποία δημιουργεί το δικό της ατμοσφαιρικό περιβάλλον", πρόσθεσε.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την ξηρασία. Στην περίπτωση της Καταλονίας, είπε ο Μαντζαναρές, αυτοί περιλαμβάνουν τον πληθυσμό της Βαρκελώνης και των γειτονικών της πόλεων, ο οποίος έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια κατοίκους. Οι νέοι περιορισμοί που εισήγαγε η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας έχουν θέσει αυστηρά όρια στη χρήση νερού στις περιοχές αυτές, όπως για το πλύσιμο των αυτοκινήτων και το πότισμα των κήπων, ενώ τα όρια χρήσης νερού στη βιομηχανία έχουν μειωθεί κατά 15%.
Η εκτεταμένη χρήση νερού για τη γεωργία στην Ισπανία - που αντιπροσωπεύει το 80% της συνολικής χρήσης νερού - είναι ένας άλλος παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση. Για το λόγο αυτό η τοπική κυβέρνηση μείωσε τη χρήση νερού για τη γεωργία κατά 40%.