Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EnBW (EBKG.DE) έχει δεσμευτεί για την κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου He Dreiht συνολικού κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας χρηματοδότηση από μια κοινοπραξία επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας  που θα συνεισφέρει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το He Dreiht, με εγκατεστημένη ισχύ 960 μεγαβάτ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025 και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά, δήλωσε η EnBW.

Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης.

"Η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού μας πάρκου He Dreiht αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Schell. "Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς ένα ενεργειακό μέλλον χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα".

Για την κατανομή του τεράστιου κόστους, η EnBW πούλησε το 49,9% του έργου σε μια κοινοπραξία της Allianz Capital Partners (ALVG.DE), του Δανού επενδυτή AIP Management και της Norges Bank (NOCB.UL), οι οποίες θα λάβουν από ένα ποσοστό 16,6%.

Η Norges Bank θα καταβάλει περίπου 430 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας την τρίτη άμεση επένδυση του ταμείου σε έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά τις συμφωνίες για ένα ολλανδικό αιολικό πάρκο με την Orsted (ORSTED.CO) το 2021 και μέρος του ισπανικού χαρτοφυλακίου ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας της Iberdrola (IBE.MC) τον Ιανουάριο.

Η AIP Management ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για το μερίδιό της.