Η υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική πρόσθετων απεργιών, καθώς το συνδικάτο Unite συνεχίζει να στοχεύει τον τομέα με κινητοποιήσεις για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας. Το συνδικάτο ανέφερε σήμερα ότι έχει λάβει απεργιακές εντολές από συνολικά σχεδόν 1.400 εργαζόμενους πέντε επιπλέον εταιρειών παροχής υπηρεσιών που υποστηρίζουν

μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η BP, η Shell, η Total και άλλες. Η Unite έχει βάλει στο στόχαστρο τον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας μετά την ανακοίνωση κερδών ρεκόρ.

"Η Unite έχει λάβει πρωτοφανή υποστήριξη υπέρ της απεργιακής δράσης στην υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι η μεγαλύτερη εντολή που έχουμε λάβει εδώ και μια γενιά στον υπεράκτιο τομέα", δήλωσε ο John Boland, βιομηχανικός υπεύθυνος της Unite. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό συνδέεται άμεσα με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ, ενώ το εργατικό δυναμικό παίρνει αποφάγια από το τραπέζι".

Το συνδικάτο προβλέπει ότι οι διαμάχες, στις οποίες εμπλέκονται οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών Bilfinger UK, Stork, Petrofac Facilities Management και Wood Group UK, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα "τσουνάμι απεργιακών κινητοποιήσεων" σε δεκάδες πλατφόρμες. Η μελλοντική δράση θα περιλαμβάνει ηλεκτρολόγους, τεχνικούς παραγωγής και μηχανολόγους, εκτός από το πλήρωμα καταστρώματος, χειριστές γερανών σκαλωσιάς, σωληνουργούς, επιμεταλλωτές και τεχνίτες εξέδρας.

Οι συμβάσεις κάθε εταιρείας έχουν τεθεί προς διαπραγμάτευση, με το μέγεθος του εργατικού δυναμικού και τη φύση της διαμάχης να ποικίλλουν ανά εταιρεία. Η μεγαλύτερη αφορά περίπου 700 υπεράκτιους εργαζόμενους της Bilfinger UK, οι οποίοι εμπλέκονται σε μισθολογική διαμάχη. Επιπλέον 350 εργαζόμενοι στην Stork αμφισβητούν τα προγράμματα εργασίας και τα ποσοστά αμοιβής. Οι άλλες δύο διαφορές είναι μικρότερης κλίμακας με 50 εργαζόμενους στην Petrofac Facilities Management που εργάζονται στην πλατφόρμα FOFI και αμφισβητούν τους κανόνες εργασίας για τις διακοπές. Άλλοι 80 εργαζόμενοι στην Wood Group στις πλατφόρμες TAGA επιδιώκουν να κερδίσουν πίσω τη μείωση των αποδοχών κατά 10% που έκανε η εταιρεία το 2015.

Αυτές οι τελευταίες άδειες απεργίας έρχονται να προστεθούν στο τρέχον σχέδιο για έως και 200 εργαζόμενους στην Sparrows Offshore Services να ξεκινήσουν 24, 48 και 72ωρες στάσεις εργασίας από τα τέλη Μαρτίου έως τον Ιούνιο για τις αμοιβές. Το σχέδιο ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου και αφορά χειριστές γερανών, συντηρητές και προσωπικό ανύψωσης, καθώς και πληρώματα καταστρώματος σε πλατφόρμες που λειτουργούν για τις εταιρείες BP, Shell, Apache και Harbor Energy.

Η τελευταία απεργιακή προσπάθεια θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί περαιτέρω με δύο επιπλέον απεργιακές ψηφοφορίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Unite διεξάγει ψηφοφορίες για 80 εργαζόμενους στην Petrofac BP και άλλους 50 εργαζόμενους στην Worley Services UK. Σε συνδυασμό με τις τρέχουσες προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να αφορά συνολικά 1.500 υπεράκτιους εργαζόμενους στις διάφορες δράσεις.

Το συνδικάτο έχει κλιμακώσει κυλιόμενες δράσεις σε ολόκληρο τον κλάδο τους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο, κατέληξαν σε συμφωνία για σχεδόν 100 γεωτρυπάνους που εργάζονται για την Odfjell Technology. Οι ειδικοί στις γεωτρήσεις θα λαμβάνουν τρεις εβδομάδες πληρωμένης άδειας εργασίας ετησίως, η οποία σύμφωνα με την Unite ισοδυναμεί με αύξηση μισθών περίπου 11,5%.