Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε μία κατάσταση όπου η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση, με τα αποθέματα να αυξάνονται σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και 18 μήνες. Αυτό επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε χθες (15/3). Μεγάλο μέρος της αυξημένης πετρελαϊκής προσφοράς αντανακλά τα άφθονα ρωσικά

βαρέλια που αγωνίζονται να βρουν νέους προορισμούς υπό την πλήρη ισχύ των εμπάργκο της ΕΕ. Παρά την μετατόπιση του παγκόσμιου πετρελαϊκού εμπορίου, η αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων κράτησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  του αργού τύπου Brent σε ένα σχετικά στενό εύρος της τάξεως των $80-$85/βαρέλι από την αρχή του 2023.

Ειδικότερα, η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά 52.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Ιανουάριο οδήγησε τα γνωστά αποθέματα στα σχεδόν 7.8 δισ. βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Σεπτέμβριο του 2021 και οι προκαταρκτικοί δείκτες για τον Φεβρουάριο υποδηλώνουν περαιτέρω αύξηση. Παρά τη σταθερή αύξηση της ζήτησης στην Ασία, η αγορά ήταν πλεονασματική για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Ενώ η ρωσική παραγωγή πετρελαίου παρέμεινε κοντά στα προπολεμικά επίπεδα τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στα 7.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι εξαγωγές στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 760 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε μόλις 580 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, 4.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προηγουμένως στην ΕΕ και τη Βόρεια Αμερική έπρεπε να βρει εναλλακτικές διεξόδους.

 

Πρόθυμοι αγοραστές στην Ασία, συγκεκριμένα στην Ινδία και σε μικρότερο βαθμό στην Κίνα, έχουν αγοράσει φορτία αργού πετρελαίου με έκπτωση. Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 40% και το 20% των εισαγωγών αργού της Ινδίας και της Κίνας αντίστοιχα. Οι δύο χώρες ανέλαβαν περισσότερο από το 70% των εξαγωγών αργού της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.

Μένει να δούμε αν θα υπάρξει επαρκής ζήτηση για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα τώρα που έχει τεθεί σε ισχύ το σχετικό πλαφόν ή εάν η παραγωγή τους θα αρχίσει να υποχωρεί υπό το βάρος των κυρώσεων. Πάντως, τα έσοδα ήδη μειώνονται. Τον Φεβρουάριο, τα εκτιμώμενα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκαν στα $11.6 δισ., μία μείωση $2.7 δισ. από τον Ιανουάριο, όταν οι όγκοι ήταν σημαντικά υψηλότεροι και σχεδόν οι μισοί από τα προπολεμικά επίπεδα. Οι ρωσικές δημοσιονομικές εισπράξεις από τις πωλήσεις πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 22% από τον Ιανουάριο μετά την προσαρμογή των κανόνων φορολογίας των εξαγωγών, αλλά στα $6.9 δισ., μόλις 45% του επιπέδου από πέρυσι, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Τουλάχιστον για αυτόν τον μήνα, η Μόσχα έχει εκπέμψει σήμα ότι θα μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Ακόμα και έτσι, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα πρέπει να ξεπεράσει άνετα τη ζήτηση το α’ εξάμηνο του 2023. Η αύξηση των αποθεμάτων σήμερα θα αμβλύνει τις εντάσεις καθώς η αγορά κινείται σε έλλειμμα κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όταν η Κίνα αναμένεται να οδηγήσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ. Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 3.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το α’ τρίμηνο του 2023 μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2023, ανεβάζοντας τη μέση ανάπτυξη για το έτος στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.