Ευρώπη: Εξοικονόμηση έως και 84% στους Οικιακούς Λογαριασμούς με Αντλίες Θερμότητας και Φ/Β στις Στέγες

Ευρώπη: Εξοικονόμηση έως και 84% στους Οικιακούς Λογαριασμούς με Αντλίες Θερμότητας και Φ/Β στις Στέγες
energia.gr
Τετ, 15 Μαρτίου 2023 - 08:22

Τα νοικοκυριά στις ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 84% από τους οικιακούς λογαριασμούς τους εγκαθιστώντας τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αντλίες θερμότητας σε σύγκριση με τα σπίτια που βασίζονται στη θέρμανση με φυσικό αέριο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε ο οργανισμός SolarPower Europe. Η έκθεση υπογράμμισε την εξοικονόμηση που πραγματοποίησαν τα νοικοκυριά της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές τεχνολογικές επιλογές: ηλιακά φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας και τον συνδυασμό ηλιακών φωτοβολταϊκών και αντλιών θερμότητας. Η εξοικονόμηση συγκρίθηκε με την τιμή που θα πλήρωνε ένα μέσο οικογενειακό νοικοκυριό αν προμηθεύονταν 

όλη την ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και χρησιμοποιούσε λέβητα φυσικού αερίου για θέρμανση.

Στην Ισπανία, τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 84% του ετήσιου λογαριασμού ενέργειας συνδυάζοντας ηλιακά φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας. Τα ιταλικά νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να εξοικονομήσουν 83% όταν επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν ηλιακά φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας. Ωστόσο, στη Γερμανία, τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μόνο 62% του ενεργειακού τους λογαριασμού.

Τα ισπανικά νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση μόνο ηλιακών φωτοβολταϊκών, καθώς θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 64% στο λογαριασμό τους, ποσοστό υψηλότερο από τα αντίστοιχα ιταλικά (40%) και γερμανικά (22%).

Ωστόσο, όσον αφορά το ποσό που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν τα νοικοκυριά, η Ιταλία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με εξοικονόμηση 3.766 ευρώ (3.977 δολάρια ΗΠΑ), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (3.614 ευρώ) και την Ισπανία (2.831 ευρώ).