Αποθηκευμένο σε πλοία συσσωρεύεται το ρωσικό ντίζελ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγοραστές αποφεύγουν τα υπό κύρωση καύσιμα με βοήθεια και από τον ήπιο και πιο ζεστό χειμώνα

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μέχρι και 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού καυσίμου τύπου ντίζελ βρίσκονται επί του παρόντος σε πλωτές αποθήκες, τα περισσότερα από τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler. Η συσσώρευση, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη ισχύος των κυρώσεων της ΕΕ, δείχνει ότι ορισμένα φορτία φορτώθηκαν από ρωσικά λιμάνια χωρίς αγοραστές. 
Το πλεόνασμα φορτίων αντιπροσωπεύει τον φόβο που τελικά αποφεύχθηκε, ότι τα καύσιμα μεταφοράς και θέρμανσης θα στεγνώσουν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Οι φόβοι για έλλειψη ώθησαν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια να ενισχύσουν την παραγωγή για να προετοιμαστούν για έναν χειμώνα που κατέληξε να είναι θερμότερος από το κανονικό, ενώ οι προμηθευτές εισήγαγαν τεράστιες ποσότητες καυσίμων πριν από την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ.

Κατά ένα μέτρο, τα αποθέματα ντίζελ στον κόμβο Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

(από euro2day.gr)