Αμφιβολίες για το αν η Ευρώπη θα μπορέσει, τελικά, να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας εξέφρασε ο επικεφαλής της ιταλικής Enel, και επεσήμανε ότι η Γηραιά ήπειρος κατάφερε να αποθηκεύσει αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου πριν από την έναρξη της φετινής χειμερινής περιόδου, μόνο χάρη στις προμήθειες ρωσικών υδρογονανθράκων που δεν είναι πλέον διαθέσιμοι.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη μπόρεσε να γεμίσει τις αποθήκες της μόνο με τη βοήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelblatt στις 27 Φεβρουαρίου. "Οι προμήθειες ήταν όλο και λιγότερες, αλλά το αέριο εξακολουθούσε να έρχεται από τη Ρωσία. Φέτος δεν υπάρχει πλέον".

Το ερώτημα αν η Ευρώπη καταφέρει να αντέξει δίχως το ρωσικό αέριο θα απανατηθεί πολύ σύντομα, σημείωσε ο ίδιος, έγοντας πως η περίοδος Απριλίου-Ιουνίου θα είναι η περίοδος-κλειδί που θα καθορίσει το κατά πόσον η Ευρώπη θα είναι σε θέση να προετοιμαστεί επαρκώς για τον επόμενο χειμώνα.

Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ανέρχεται σήμερα μόλις στο μόλις 15-20% από τα προπολεμικά επίπεδά του. Με τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 1 να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά τη δολιοφθορά που υπέστη το περασμένο έτος, τον έτερο αγωγό Yamal-Europe να μην μπορεί να εφοδιάσει με αέριο την Δύση εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων και τη χωρητικότητα των αγωγών που διέρχονται την Ουκρανία να είναι περιορισμένη, ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν για αύξηση των ρωσικών παραδόσεων αερίου στο εγγύς μέλλον.