Η WindEurope προειδοποίησε στις 28 Φεβρουαρίου ότι ο ετήσιος ρυθμός εγκατάστασης της ηπείρου είναι πολύ αργός για να επιτύχει τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν και να απλοποιήσουν την αδειοδότηση έργων. Η κύρια ομάδα λόμπι της αιολικής ενέργειας της ΕΕ είπε ότι η περιοχή βρίσκεται σε καλό δρόμο να εγκαταστήσει 129 GW νέας αιολικής ισχύος μεταξύ 2023 και 2027, κάτι που θα

την αφήσει 16 GW λιγότερο από το ρυθμό αύξησης που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων που θέτει η REPowerEU — το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τερματισμό της εξάρτησης από Ρωσία — και στόχοι που έθεσαν οι εθνικές κυβερνήσεις εκτός του μπλοκ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πολιτικές, τα κράτη της ΕΕ προβλέπεται να εγκαταστήσουν 98 GW αιολικής ισχύος μεταξύ 2023 και 2027 με μέσο ρυθμό 19,6 GW ετησίως. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τα 31 GW ετησίως που απαιτούνται στο πλαίσιο του REPowerEU, δήλωσε η WindEurope.

"Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη βλέπουν την αξία του ανέμου στην απεξάρτηση των οικονομιών τους από άνθρακα και, κυρίως, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Οι δεσμεύσεις υπάρχουν. Όμως κατά την επόμενη πενταετία αναμένουμε ότι οι εγκαταστάσεις στην Ευρώπη θα είναι ανεπαρκείς", δήλωσε ο Pierre Tardieu, επικεφαλής πολιτικής στο WindEurope.