Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιστρέψει στη Νέα Συνθήκη START, το τελευταίο εναπομείναν σύμφωνο ελέγχου των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, από το οποίο η Μόσχα αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του την περασμένη Τρίτη (21 Φεβρουαρίου), ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της χώρας του στη Νέα Συνθήκη START, μια συνθήκη μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η οποία ρυθμίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών και προβλέπει αμοιβαίες επιθεωρήσεις των οπλικών εγκαταστάσεων.

«Ας καλέσουμε όλοι μαζί τον πρόεδρο Πούτιν να επιστρέψει σε μια νέα αρχή και να συνεχίσει τον διάλογο για τη συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για τον αφοπλισμό στη Γενεύη τη Δευτέρα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε την αναστολή αυτή «μη αναστρέψιμη».

Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι, από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και «υπονομεύει την αρχιτεκτονική του ελέγχου των εξοπλισμών από την οποία εξαρτόμαστε όλοι».

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη Νέα Συνθήκη START, λέγοντας ότι η Μόσχα αρνείται να επιτρέψει δραστηριότητες επιθεώρησης στο έδαφός της. Η συνθήκη, η οποία τέθηκε αρχικά σε ισχύ το 2011, παρατάθηκε για πέντε ακόμη χρόνια το 2021.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέχουν μαζί περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

(από euractiv.gr)