Περιοχές της Κίνας και των ΗΠΑ είναι οι πιο Ευάλωτες Παγκοσμίως στις Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής

Περιοχές της Κίνας και των ΗΠΑ είναι οι πιο Ευάλωτες Παγκοσμίως στις Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Δευ, 20 Φεβρουαρίου 2023 - 09:30

Περιοχές της Κίνας και των ΗΠΑ, σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία, είναι οι πλέον εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η εταιρεία XDI, με έδρα την Αυστραλία που ειδικεύεται στην εκτίμηση των κλιματικών κινδύνων για λογαριασμό επενδυτών ή οικονομικών αναλυτών, εξέτασε περισσότερες

από 2.600 περιοχές σε όλο τον κόσμο για να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα το 2050.

Το 80% των 50 περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκεται στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με την XDI, ενώ από τις 10 πρώτες, οι εννέα βρίσκονται στην Κίνα, ανάμεσά τους οι επαρχίες Τζιανγκσού, Σαντόνγκ και Χεμπέι.

Εξάλλου αρκετές αμερικανικές πολιτείες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων περιοχών, όπως η Φλόριντα (10η θέση), η Καλιφόρνια (19η) και το Τέξας (20η). Περιοχές της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας επίσης απειλούνται. Στην Ευρώπη το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είναι το πιο εκτεθειμένο στην κλιματική αλλαγή (56η θέση).

Η XDI εξέτασε τις επιπτώσεις που έχουν στα κτίρια κάποιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: οι πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης ποταμών, οι πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η ακραία ζέστη, οι δασικές πυρκαγιές, οι μετακινήσεις εδαφών λόγω της ξηρασίας, οι ιδιαίτερα σφοδροί άνεμοι και οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι υπολογισμοί της εταιρείας βασίζονται στο πιο απαισιόδοξο σενάριο των ειδικών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου. ΑΠΕ ΜΠΕ