Ο Εποχικός Πάγος της Ανταρκτικής Έφτασε σε Χαμηλό Ρεκόρ

Ο Εποχικός Πάγος της Ανταρκτικής Έφτασε σε Χαμηλό Ρεκόρ
energia.gr
Πεμ, 16 Φεβρουαρίου 2023 - 11:50

Η κάλυψη των πάγων της Ανταρκτικής έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ, και η περίοδος τήξης δεν έχει ακόμη τελειώσει. Από τις 8 Φεβρουαρίου, η κάλυψη των πάγων της Ανταρκτικής ήταν 850.000 τετραγωνικά μίλια, η χαμηλότερη έκταση σε σαράντα χρόνια τήρησης αρχείων. «Δεδομένου ότι το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική πιθανότατα θα συνεχιστεί και το δεύτερο μισό του μήνα, δεν μπορούμε

να πούμε ακόμη πότε θα επιτευχθεί το χαμηλό ρεκόρ ή πόσο περισσότερο θα λιώσει ο θαλάσσιος πάγος από τώρα και τότε», δήλωσε ο καθηγητής. Christian Haas του Κέντρου Helmholtz του Ινστιτούτου Alfred Wegener. «Η ταχεία μείωση του θαλάσσιου πάγου τα τελευταία έξι χρόνια είναι αρκετά αξιοσημείωτη, αφού το κάλυμμα του πάγου δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου τα τριάντα πέντε χρόνια πριν».

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων δεν επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας, καθώς ο πάγος ήδη επιπλέει, αλλά ο εποχιακός πάγος παρέχει κανονικά ένα προστατευτικό για τις άκρες των τεράστιων παγετώνων της Ανταρκτικής. Η απουσία του εκθέτει τη θαλάσσια όψη των παγετώνων και των επιπέδων πάγου στη διάβρωση από τη δράση των κυμάτων, επιταχύνοντας το λιώσιμο.

Το λιώσιμο είναι πιο έντονο κατά μήκος της ακτογραμμής της Δυτικής Ανταρκτικής, όπου η Θάλασσα Bellingshausen είναι σχεδόν χωρίς πάγο για πρώτη φορά. Η έλλειψη θαλάσσιου πάγου ήταν βολική για το γερμανικό ερευνητικό σκάφος Polarstern και το πλήρωμά του, που ολοκλήρωσαν το τελευταίο τους το ταξίδι, στην Ανταρκτική. Οι συνθήκες μοιάζουν ελάχιστα με την εμπειρία του Ernest Shackleton από την καλοκαιρινή περίοδο της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την ομάδα.

"Δεν έχω ξαναδεί μια τόσο ακραία κατάσταση χωρίς πάγο εδώ πριν. Η υφαλοκρηπίδα, μια περιοχή στο μέγεθος της Γερμανίας, είναι πλέον εντελώς απαλλαγμένη από πάγο", δήλωσε ο ερευνητής Καθ. Karsten Gohl, ο οποίος μελετά την περιοχή από το 1994.