Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία με ανάρτησή της στο Twitter. Οι πρεσβευτές των «27» ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται σε αυτήν την ανάρτηση εξ ονόματος των χωρών μελών της ΕΕ

Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.

Όπως μεταδίδει το Politico, η απόφαση για το πλαφόν καθυστέρησε αφού η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής πίεσαν για αναθεώρηση προς τα κάτω του ανώτατου ορίου τιμών του αργού και για χαμηλότερα ανώτατα όρια τιμών στα πετρελαιοειδή. Επιτεύχθηκε συμφωνία με την προϋπόθεση ότι και τα δύο σύνολα ανώτατων τιμών θα υπόκεινται πλέον σε επανεξέταση κάθε δύο μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2023, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.

Το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7 πρόκειται να λειτουργήσουν παράλληλα. Και, όπως σημειώνει το Politico, ενώ οι κυρώσεις της ΕΕ αποκλείουν μια από τις σημαντικότερες αγορές της Ρωσίας για τα ορυκτά καύσιμά της, τα ανώτατα όρια τιμών έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στις ρωσικές εξαγωγές να συνεχίσουν να ρέουν στην παγκόσμια αγορά, αποφεύγοντας μια σημαντική έλλειψη προσφοράς πετρελαίου ή ένα σοκ τιμών.