Η Ολλανδία είχε πέρυσι το υψηλότερο ποσοστό ηλιακής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση European Electricity Review της δεξαμενής σκέψης EMBER για την ενέργεια. Η Ολλανδία σημείωσε τεράστια αύξηση της ηλιακής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς από 1% το 2015 έφτασε στο 14% το 2022. Συνολικά, η ηλιακή ενέργεια παρήγαγε το 7,3% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2022.

Η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερος παραγωγός, ενώ η Ολλανδία κατείχε το υψηλότερο ποσοστό στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την Ελλάδα και την Ουγγαρία και δύο ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την Ισπανία.

«Η Ολλανδία ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ηλιακής ενέργειας το 2022, παράγοντας το 14% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον ήλιο και ξεπερνώντας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (12%) την προηγούμενη ηγέτιδα Ισπανία, τυπικά μια πολύ πιο ηλιόλουστη χώρα», αναφέρεται στην έκθεση.

Πέρυσι, οι διαχειριστές του ενεργειακού δικτύου είδαν ιστορική αύξηση του αριθμού των ηλιακών συλλεκτών στις στέγες των κατοικιών το 2022 σε ολόκληρη την Ολλανδία. Η χώρα πρόσθεσε 1,8 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ισχύος σε στέγες, 38% περισσότερο από ό,τι το 2021.

Παράλληλα, ένα εκατομμύριο καταναλωτές συμμετέχουν πλέον σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς, ενισχύοντας περαιτέρω την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. «Η ηλιακή ενέργεια εντείνεται ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη τη χρειάζεται περισσότερο. Αυτοί οι νέοι αριθμοί δείχνουν ότι η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι πραγματικά το θεμέλιο της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος του κλαδικού φορέα SolarPower Europe.

«Το 2023, με τη σωστή υποστήριξη, η ηλιακή ενέργεια θα σπάσει κι άλλα ρεκόρ, θα μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση ορυκτής ενέργειας και θα μας φέρει ένα χρόνο πιο κοντά σε μια Ευρώπη 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ταχεία εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας στις στέγες έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη των οικιακών έργων από την Ολλανδία με την καθαρή μέτρηση.

Εν τω μεταξύ, η ηλιακή ενέργεια εμπορικής και κοινής ωφέλειας επιδοτείται μέσω ενός συστήματος διαγωνισμών, με 2,3 GW αυτών των έργων να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μόνο το 2022.

Παράλληλα, η Ολλανδία ανακοίνωσε την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για να βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τον στόχο της να έχει ένα 100% καθαρό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι ολλανδικές προσπάθειες για την ενίσχυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας έχουν ήδη συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.
Το μερίδιο του άνθρακα στην ολλανδική ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε από 36% το 2015 σε 13% το 2022.

«Για πρώτη φορά, η ηλιακή παραγωγή τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Ελλάδα ξεπέρασε την παραγωγή άνθρακα», σύμφωνα με την έκθεση.

Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από αιολικά και ηλιακά έργα βοήθησε επίσης να εκτοπιστεί το φυσικό αέριο, το οποίο σημείωσε πτώση 17%.

euractiv.gr