Qatar Energy: Με TotalEnergies και Eni στο Κοίτασμα Φ. Αερίου Qana στο Μπλοκ Νο. 9 του Λιβάνου

Qatar Energy: Με TotalEnergies και Eni στο Κοίτασμα Φ. Αερίου Qana στο Μπλοκ Νο. 9 του Λιβάνου
energia.gr
Τρι, 31 Ιανουαρίου 2023 - 09:56

Η κρατική Qatar Energy, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, συμφώνησε να συμμετάσχει με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία της TotalEnergies και της Eni για την ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων ενεργειακών έργων του Λιβάνου. Το Κατάρ αντικαθιστά τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, η οποία έχει αποσυρθεί λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Qatar Energy αποκτά το μερίδιο 20% της Novatek στο έργο, συν 5% από την TotalEnergies και την Eni, δίνοντάς της συνολικό μερίδιο 30%. Η TotalEnergies και η Eni διατηρούν το 35% η καθεμία, ενώ η TotalEnergies θα είναι ο χειριστής.

Οι εταίροι θα εργαστούν για την ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου Qana στο Μπλοκ Νο. 9 του Λιβάνου, το οποίο βρίσκεται στα πρόσφατα καθορισμένα νότια θαλάσσια σύνορα.

"Η πρόσφατη οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ δημιούργησε μια νέα ώθηση για την εξερεύνηση του δυναμικού υδρογονανθράκων του. Μαζί με τους εταίρους μας, δεσμευόμαστε να γεωτρήσουμε το συντομότερο δυνατό το 2023 ένα ερευνητικό πηγάδι στο Τεμάχιο 9, και οι ομάδες μας κινητοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή αυτών των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies.

Επειτα από χρόνια συζήτησης, τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου συμφωνήθηκαν τελικά από τις κυβερνήσεις του προηγούμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού Yair Lapid και του προηγούμενου προέδρου του Λιβάνου Michel Aoun τον Οκτώβριο του 2022.

Με τη συμφωνία, το Ισραήλ διατήρησε τον έλεγχο του νεοεισερχόμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish. Το παρακείμενο κοίτασμα φυσικού αερίου Qana ανήκει στον Λίβανο, αν και το Ισραήλ διατηρεί ένα μικρό μερίδιο μετοχών στην ανάπτυξή του και θα λάβει πληρωμές μερισμάτων από την TotalEnergies.

Η συμφωνία έδωσε και στις δύο πλευρές την ελευθερία να προχωρήσουν στην ενεργειακή ανάπτυξη χωρίς ουσιαστικό κίνδυνο σύγκρουσης. (Και τα δύο έθνη βρίσκονται επίσημα σε πόλεμο από το 1948.) Ωστόσο, ο σημερινός ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα «παράξενη και παράξενη» και κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης προεκλογικής του εκστρατείας απείλησε να την «εξουδετερώσει».