Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στο επόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει, τη δυνατότητα σε σταθμούς ΑΠΕ (ηλιακής και αιολικλης ενέργειας) να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά για ένα με δύο χρόνια και στη συνέχεια να ενεργοποιείται η σύμβαση που έχουν με τον ΔΑΠΕΕΠ που τους εξασφαλίζει σταθερή τιμή. Σημειώνουμε πως με αυτό τον τρόπο μικροί και μεσαίοι παραγωγοί ΑΠΕ θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία των υψηλών τιμών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου 

Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο που μας πέρασε, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Προέβη ακόμη σε μια συνοπτική καταγραφή των όσων έγιναν από το καλοκαίρι του 2019  και στήριξαν, όπως είπε, το χώρο των ΑΠΕ, αν και παραδέχτηκε πως υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να γίνουν.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το 2019 ήμασταν στα 2.370 MW εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά, ισχύς που διπλασιάστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν όταν την τετραετία 2015-2019 ήταν μόλις 192  MW. Δηλαδή πάνω από 1000% αύξηση, είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, ως προς τις ΑΠΕ, συνέχισε η κα Σδούκου, και κατά την προηγούμενη τετραετία, μπήκαν στο σύστημα 1800 MW, ενώ στην τριετία από το καλοκαίρι του 2019 η εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύς έφθασε στα 3.726 MW.

Αναφερόμενη στην περίοδο της πανδημίας, η κα Σδούκου είπε πως το Υπουργείο αφουγκράστηκε τις ανησυχίες και τις δυσκολίες που προέκυψαν για το χώρο και γι΄αυτό έδωσε παρατάσεις στις ταρίφες, στο χρόνο υλοποίησης των έργων, παραχώρησε εξαίρεση από τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα μικρά φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, δώσαμε, όπως είπε, τη δυνατότητα να καλυφθεί το 50% του κόστους των έργων σύνδεσης από τους ίδιους τους Διαχειριστές, κάτι που χαρακτήρισε ως σημαντική ελάφρυνση.     

«Διευκολύναμε τους επενδυτές να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά έργα και μέσα από το κομμάτι της διαδικασίας αδειοδότησης, ενώ κάναμε σημαντικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις στι θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να μειώσουμε το χρόνο, ειδικά για τους μικρούς σταθμούς, μέχτι 50 Kw, επιτρέψαμε να εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 1 MW στο 0,8% της γης υψηλής παραγωγικότητας, δώσαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουν νέα έργα στα κορεσμένα δίκτυα (Εύβοια, Πελοπόνησος, Κρήτη, Κυκλάδες) ενώ διευρύναμε το πλαίσιο του του net metering και της αυτοπαραγωγής», είπε μεταξύ άλλων.       

Η κα Σδούκου μίλησε ακόμη για μια σειρά πολιτικών στο χώρο της ενέργειας, που σχεδιάστηκαν την προηγούμενη τετραετία, θα αρχίσουν να ωριμάζουν και να εφαρμόζονται αυτή τη νέα χρονιά. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται όλες τις διαθέσιμες ενεργειακές τεχνολογίες και τόνισε πως αυτό που επιτεύχθηκε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα οφείλεται ακριβώς στην ισόρροπη ανάπτυξη και συμμετοχή όλων των τεχνολογιών στο μείγμα.

Πολιτεία και αγορά έχουμε ήδη αναγνωρίσει πως επιβάλλεται να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον και να βαδίσουμε από κοινού στο δρόμο που θα εκπληρώσει τις υψηλές προσδοκίες μας για την Ελλάδα του 2050, τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας. 

Η κα Σδούκου σημείωσε τέλος, ότι έχει  αντικατασταθεί με αισιοδοξία, η επιφύλαξη και η απαισιοδοξία που προκάλεσαν οι κρίσεις των τελευταίων ετών και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επισπεύσει την προώθηση και εφαρμογή όλων των αναγκαίων πολιτικών στο χώρο της ενέργειας, με προτεραιότητα τις ΑΠΕ.