Η νέα βουτιά στις Τιμές Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας που ξεπέρασε το 32% για σήμερα, Πέμπτη, δημιουργεί πρόσκαιρα, ένα νέο περιβάλλον στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού που προσφέρει ευκαιρία για ανασύνταξη όλων των stakeholders αλλά και τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να ανασχεδιάσει το τοπίο των επιδοτήσεων, για τις οποίες δέχεται ήδη πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις άρει. 

Με την μέση ΤΕΑ στα 58,4 ευρώ/MWh και συνολική πτώση 67,4% για το τελευταίο διήμερο, η Ελλάδα συγκλίνει με την εικόνα των ευρωπαϊκών Αγορών Επόμενης Ημέρας, αλλά τον προηγούμενο μήνα, (!) ενώ σήμερα συμπεριλαμβάνεται ήδη στις πιο φθηνές αγορές χονδρικής ρεύματος μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία και τις Ρουμανία-Βουλγαρία (34,51 ευρώ/MWh και 53,98 ευρώ/MWh αντίστοιχα), ενώ στην γειτονική Σερβία η τιμή καθορίστηκε στα 64,59 ευρώ/MWh.

Σημειώνουμε ότι η εικόνα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) συγκρίνεται με εκείνη που παρουσίαζε τον μακρυνό Ιανουάριο του 2021, ήτοι, πολύ πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση το καλοκαίρι εκείνου του έτους. Σύμμαχος σε αυτή την ανατροπή σκηνικού στέκεται η ένταση των ανέμων, η διατήρηση συνθηκών αυξημένης ηλιοφάνειας και οι ανεκτές για χειμερινή περίοδο θερμοκρασίες που συντηρούν τη ζήτηση σε ήπια επίπεδα. Σημειώνουμε επίσης, πως ένα μήνα νωρίτερα, η μέση ΤΕΑ ξεπερνούσε τα 199 ευρώ/MWh!

Ως είθισται, όταν οι τιμές χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα πέφτουν, στην υπόλοιπη Ευρώπη ανεβαίνουν. Έτσι στην Ιταλία η μέση ΤΕΑεμφανίζεται σήμερα Πέμπτη, αυξημένη κατά 20,1% , στα 179,35 ευρώ/MWh, στην Γαλλία αυξάνεται 17,6%, στα 18469 ευρώ/MWh, στην Γερμανία είναι στο συν 3,1% και στα 148,21 ευρώ/MWh και στην Δανία όπου είχαν παρατηρηθεί ακραίες αυξήσεις τα προηγούμνα 24ωρα, η άνοδος περιορίζεται στο –σημαντικό- 11,6%, και στα 141,82 ευρώ/MWh.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, 19/1/2023. Πηγή: ΡΑΕ)

Σημαντική συνιστώσα των νέων εξελίξεων αποτελεί η σχεδίν «εξαΰλωση» του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα και η αναρρίχηση της συμμετοχής των ΑΠΕ σε νέες κορυφές. Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο των ανανεώσιμων έφθασε στο 54,%, των εισαγωγών στο 15,6%, των υδροηλεκτρικών στο 11,8%, του φυσικού αερίου στο 6,7% και του λιγνίτη στο 6,4%.

Η μεγάλη επιστροφή των ανανεώσιμων, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών που απουσίαζαν από το μείγμα για σειρά μηνών, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, σημαίνουν εκ προοιμίου χαμλότερες τιμές για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη εικάζεται ότι οι χρεώσεις για τους καταναλωτές που θα  ανακοινώσουν αύριο, 20 Ιανουαρίου, οι πάροχοι ηλεκτρισμού, θα κυμανθούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στην περιοχή των μεταξύ 0,20-0,25 λεπτών /Kwh.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Φεβρουαρίου, στον ολλανδικό κόμο αναφοράς TTF, διορθώνουν ανοδικά αυτή την ώρα (12:10 ώρα Ελλάδας) και κινούνται στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 62-63 ευρώ /MWh όταν χθες κυμαινόταν στην περιοχή των 58-59 ευρώ/MWh.