Αργή Αποκλιμάκωση για την Χονδρική Τιμή Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα –Διατηρούνται Χαμηλά τα Futures Φυσικού Αερίου στο TTF     

Αργή Αποκλιμάκωση για την Χονδρική Τιμή Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα –Διατηρούνται Χαμηλά τα Futures Φυσικού Αερίου στο TTF
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 9 Ιανουαρίου 2023 - 13:34

Με σημαντική υποχώρηση 13,4%, στα 188,74 ευρώ/MWh διαμορφώνεται σήμερα, Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, 2023, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα. Έτσι, από τα σχεδόν 293 ευρώ/MWh που ήταν διαμορφωμένη την τελευταία ημέρα του περασμένου έτους έχει μειωθεί κατά 95 ευρώ/MWh. Σοβαρή πτώση 4% στα 157,4 ευρώ/MWh σημειώνει και η ιταλική αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή, οι δύο αγορές που διατηρούσαν υψηλά επίπεδα τιμών όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που όλη η υπόλοιπη αγορά στην Ευρώπη εμφάνιζε σημεία κατάρρευσης. Η τροχιά των τιμών χονδρικής στη χώρα μας από την αρχή του νέου έτους

συνάδει με την ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, σήμερα, τα futures αερίου για παραδόσεις Φεβρουαρίου, στον ολλανδικό κόμβο TTF κυμαίνονται στην περιοχή των 70 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά ελαφρά ανοδική διόρθωση ύψους 0,81%.

Είναι φανερό πως η αιτία πίσω από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρική σε όλη την Ευρώπη, παραμένει σε μεγάλο βαθμό το φτωχό επίπεδο ανταγωνισμού στο ΕΧΕ, αλλά και η απουσία αγοράς spot αγοράς που να συνδέεται με τις διεθνείς που υποχρεώνει τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς να προμηθεύονται το φυσικό αέριο του επόμενου μήνα με τιμές του προηγούμενου.

Φυσικά, αυτές οι ελλείψεις δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τις ιθηριώδεις αποκλίσεις τιμών χονδρικής με την υπόλοιπη Ευρώπη που παρατηρήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, όπου η διαφορά ξεπέρασε και τα 250 ευρώ/MWh. Συνέβη να υποχωρήσει δραστικά η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και υδροηλεκτρικά, κάτι που αποτυπώθηκε από την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα. Εάν προσθέσουμε στην εξίσωση το γεγονός ότι οι δύο πηγές είναι εξ ορισμού οι πιο φθηνές, αλλά και το ότι οι λιγνίτες δεν έχουν αυξήσει το μερίδιό τους κατά το ποσοστό που προσδοκούσε η Κυβέρνηση, τότε εξηγείται το φαινόμενο των πολύ υψηλών τιμών στη χώρα μας.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

(Διακύμανση Τιμών Φ. Αερίου στο TTF τελευταίων έξη μηνών. Πηγή: Barchart.com)

Έστω όμως και με καθυστέρηση φαίνεται ότι βαίνουμε κατά τα φαινόμενα προς μια σοβαρή μείωση των τιμών χονδρικής, υπό την έννοια ότι θα αρχίσει να αποτυπώνονται σε αυτές τα φθηνότερα τοιμολόγια αγοράς φυσικού αερίου που έχουν προμηθευτεί οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί τον Δεκέμβριο όταν οι τιμές του καυσίμου είχαν καταρρεύσει. Σημειώνουμε ότι τα futures του TTF για παραδόσεις Φεβρουαρίου έπεσαν την προηγούμενη Παρασκευή στα επίπεδα των 69 ευρώ/MWh, ενώ είχαν φθάσει να υποχωρούν και στα 63 ευρώ/MWh.

Υποτίθεται ότι αυτή η εξέλιξη θα μετατρέψει τη χώρα σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρισμού, αλλά παρά ταύτα, στο ενεργειακό μείγμα οι εισαγωγές εξακολουθούν να κρατούν έδαφος με ποσοστά που κυμαίνονται από 31-38% και τούτο επειδή παραμένουμε πιο ακριβοί από την Ιταλία και την Βουλγαρία με τις οποίες διασυνδεόμαστε. 

Η εικόνα της Αγοράς Επόμενης Αγοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει με ελαφρές διακυμάνσεις στα υψηλότερα επίπεδα της προηγολυμενης εβδομάδας, μ την ΤΕΑ στην Βουλγαρία να διαμορφώνεται στα 139,7 ευρώ/MWh με άνοδο 39,5%, στην Γαλλία στα 126,41 ευρώ/MWh με άνοδο 85,3% και στην Γερμανία στα 129,29 ευρώ/MWh με αιφνίδιο άλμα 87,5%, ενώ στα χνάρια των προηγούμενων αγορών κινήθηκαν η Ισπανία με την Πορτογαλία, με την ΤΕΑ να διαμορφώνεται  στα 85,78 ευρώ/MWh.