Μία από τις πιο σημαντικές ομιλίες στο πρόσφατο (22-23 Νοεμβρίου 2022) 26ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στην Αθήνα ήταν αυτή του κ. Γιάννη Γιαρέντη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης, κατά την έναρξη του Συνεδρίου. Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή (16/2), ο ΔΑΠΕΕΠ δημοσίευσε το δελτίο του Σεπτεμβρίου στο οποίο έχει ενσωματωθεί και η πρόβλεψη για την πορεία του ΕΛΑΠΕ και για το 2023

Σε μήνυμά του με αφορμή την δημοσίευση του εν λόγω δελτίου, ο κ. Γιαρέντης υπογράμμισε ότι είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ κινείται σε θετική πορεία και έχει καταστήσει σαφές το κλίμα αισιοδοξίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια – «ένα κλίμα αισιοδοξίας που μεταφράζεται σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπως πρόσθεσε, ενώ για άλλη μια φορά.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί πως, όπως είναι κοινώς παραδεκτό από όλους τους παράγοντες της αγοράς, η λειτουργία του ΔΑΠΕΕΠ έχει βελτιωθεί ουσιαστικά υπό τη διεύθυνση του κ. Γιαρέντη και παρά την έλλειψη προσωπικού στον εν λόγω φορέα.

Ο Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ στο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022»

Έτσι, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου του ΙΕΝΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ,  ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του Διαχειριστή στην εφαρμογή της ενεργειακής εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) βρίσκεται σε τροχιά πλεονασμάτων, παρά τις διακυμάνσεις που καταγράφονται τελευταία λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση του ΔΑΠΕΕΠ για τους δύο υπολογαριασμούς των ΑΠΕ αθροιστικά κάνει λόγο για πλεόνασμα €200 εκατ. μέχρι το τέλος του 2022, προβλέποντας ακόμη καλύτερες «επιδόσεις» τον επόμενο χρόνο.

Επιπρόσθετα, η συνεισφορά του Ειδικού Λογαριασμού, ως μία από τις πηγές εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση του λογαριασμού, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ΕΛΑΠΕ έχει εισφέρει συνολικά προς το ΤΕΜ €1.1 δισ. το διάστημα που λειτουργεί ο οικείος μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε όρους ισχύος πράσινης ενέργειας, η Ελλάδα σήμερα αριθμεί 10 GW και είναι «ζήτημα ημερών να ξεπεράσουμε και αριθμητικά τα 10 GW στη χώρα», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Σε μια πιο μακροπρόθεσμη εκτίμηση, ο κ. Γιαρέντης ανέφερε πως η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα θα φτάσει τα 10.9 GW το α’ εξάμηνο του 2023 για να συνεχίσει αυξητικά ως τα 12 GW ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2023.

Τέλος, ο κ. Γιαρέντης εξήγγειλε την δημιουργία πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΔΑΠΕΕΠ, όπου θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ΑΠΕ για την υπογραφή των συμβάσεων, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή του φακέλου και η αποστολή εγγράφων.

Ποιος είναι ο Γιάννης Γιαρέντης

Ο κ. Ιωάννης Γιαρέντης είναι Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα. Κατέχει σημαντική ελληνική και διεθνή εμπειρία σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα,, με σημαντικότερο αυτόν του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ από το 2013 έως το 2015 όταν άνοιξε το δρόμο για μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με ελληνικά νησιά (Κυκλάδες) και όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως η κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της Μεγαλόπολης, η διασύνδεση του Πολυποτάμου και πολλά άλλα έργα που αναζωογόνησαν στο Ηλεκτρικό Σύστημα. Παλαιότερα, είχε μια μακροχρόνια διεθνή καριέρα σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες στον τομέα της Ενέργειας. Υπήρξε μέλος Εθνικών και Διεθνών Συμβουλίων και Επιτροπών (ENTSO-E, MED-TSO).

Επίσης, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων θέσεων, υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας Πέτρος Πετρόπουλος, της Shell IPC και της Shell Hellas. 

Ο κ. Γιαρέντης κατέχει πτυχίο Μηχανικού Πετρελαίου και Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης και μεταπτυχιακό πτυχίο (MSc) στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.